Alfred Bosch durant una intervenció al Congrés.
Alfred Bosch durant una intervenció al Congrés.

Bosch: "Tenim dret a ser lliures i ningú té dret a impedir-ho"

El diputat d'ERC ha demanat als ciutadans espanyols el suport perquè les llibertats que es neguin avui a Catalunya se'ls poden negar a ells un dia. "L'únic lloc on es decidirà el procés català serà a les urnes", independentment del que decideixi el Congrés, ha assegurat Bosch

Carla PedretActualitzat

"Eppur si muove". Amb la famosa frase atribuïda a Galileo Galilei ha arrencat la seva intervenció el diputat d'ERC Alfred Bosch. "Els partits majoritaris a Espanya pretenen interrompre la rotació de la Terra, quan saben que es continuarà movent". Bosch ha acusat PSOE i PP de presumir que amb el debat d'aquest dimarts s'haurà acabat tot, "com en una final de la Champions. Aquest és el festival que volen muntar aquí. El partit és desigual i injust i està falsejat."

El diputat republicà ha retret que s'hagi criticat l'absència d'Artur Mas. "Per què volen aquí el president de la Generalitat, per evidenciar la derrota? Vostès no volen Artur Mas, volen un sac de boxa. No ens prestarem a aquest espectacle". Tot i que vostès -en referència a Rajoy i Rubalcaba- volen prohibir el vot, "serà el poble català qui decidirà".

"L'únic lloc on es decidirà el procés català serà a les urnes."

Bosch ha respost a les declaracions de Rajoy quan ha assegurat que estimava Catalunya. "Senyor Rajoy, jo també l'estimo", ha contestat el republicà. Però "l'amor de veritat, tal com l'entenc, és el que respecta, el que es basa en la llibertat i no en prohibir".

"L'únic lloc on es decidirà el procés català serà a les urnes. Aquí al Congrés no es pot decidir un procés impulsat per la majoria a Catalunya. Aquí no es pot decidir que això s'acaba per decret perquè cap polític ho pot decidir."

Els tres diputats catalans han portat una oferta que prové del Parlament de Catalunya. "L'hem portada perquè respectem aquesta cambra i els espanyols que van triar els seus membres. Nosaltres no residirem mai en el menyspreu ni en l'odi". L'esperit és de mà estesa.

"Els nostres besnéts miraran aquest dia i diran: Quin ridícul! Tot un poble caminant i els partits majoritaris espanyols tractant aquest poble com a menors d'edat".

"Som gent pacífica i digna. Avançarem encara que hi hagi qui ens ho impedeixi."

Bosch ha acabat la seva intervenció amb un missatge en anglès, que ha anat traduint: "La terra pertany als vius i no als difunts. Som gent pacífica i digna. Avançarem encara que hi hagi qui ens ho impedeixi. Tenim dret a ser lliures i ningú té dret a impedir-ho".

"Se'ns ha dit que acabarem com Robinson Crusoe. Millor ser Robinson Crusoe que el criat fidel que no pot ni escollir el seu nom". Bosch ha recuperat una cita del llibre que ha dedicat a Rajoy: "La veritable grandesa de la vida és ser amo d'un mateix".

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut