Bosch: "Si de debò vol netejar, no negui a ningú l'escombra"

"Vostè és el míster X de la corrupció", ha etzibat Coscubiela a Rajoy abans de demanar-li que plegui

Actualitzat

ERC ha demanat a Rajoy que passi de les paraules als fets contra la corrupció. El diputat Alfred Bosch, en la seva intervenció al Congrés en el debat monogràfic, ha començat enumerant una selecció de noms de polítics imputats, empresonats o investigats en casos de corrupció per mostrar l'abast del problema, "resumits per no deprimir o avorrir en excés els qui ens escolten". I, tot seguit, ha recordat també diversos noms dels "murris" especialitzats en les portes giratòries, als quals ha considerat també part del problema perquè posen en entredit tot el sistema. "Vol ser vostè el següent?", li ha preguntat a Rajoy, abans de demanar-li que, si realment volen fer alguna cosa contra la corrupció donin suport a la petició per obrir una comissió d'investigació al Congrés que registraran a la cambra aquest divendres.

"Volen parlar de corrupció? Molt bé, però actuem. Comencem a escombrar, a Espanya i a Catalunya. Totes les iniciatives són poques. A Catalunya funciona una comissió d'investigació a Jordi Pujol. Per què allà sí i aquí no?", ha inquirit Bosch.

El portaveu dels republicans al Congrés ha demanat fer net. "Necessitem una escombra, una aspiradora, un camió de les escombraries. Demostrin que volen netejar i no li neguin a ningú una escombra". "Si jo tingués una escombra quantes coses escombraria, senyor Rajoy", ha conclòs recordant-se de la coneguda tornada de la cançó que fa així.

ICV exigeix la dimissió de Rajoy i eleccions perquè no té "autoritat"

Iniciativa Esquerra Unida ha demanat a Rajoy que dimiteixi i ha considerat que no té "cap autoritat" per parlar de la lluita contra la corrupció. Per a aquesta formació, les promeses de regeneració del cap de l'executiu espanyol són falses. El diputat Joan Coscubiela ha recordat les paraules del president espanyol quan va assegurar que es va equivocar amb l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, i l'ha acusat de donar-li impunitat.

Segons el portaveu del partit al Congrés, Rajoy no té cap credibilitat per parlar de mesures contra la corrupció perquè "vostè mateix està immers en la seva pròpia tela d'aranya en voler encobrir els seus corruptes".

El nucli del problema, ha considerat, és que la justícia no disposa de prou mitjans per ser eficaç i actuar a fons i abans no prescriguin els delictes. El diputat ha criticat que el president del govern espanyol ara ha anunciat que ampliaran la plantilla de fiscals, però en els tres pressupostos generals del PP no han inclòs mai cap partida en aquest sentit.

Coscubiela ha indicat que la justícia s'està queixant i que el mateix Fiscal General de l'Estat ha dit que els falten recursos, però que el govern espanyol no ha fet res "perquè a vostès no els interessa".

"Vostè és el míster X de la corrupció", ha etzibat Coscubiela a Rajoy abans de demanar-li que dimiteixi i convoqui eleccions com més aviat millor.

El diputat català també ha lamentat els casos de corrupció que hi ha a Catalunya. "Al meu país, Catalunya, sembla que el senyor Pujol mai va ser el president de la Generalitat. Ningú se'n recorda d'això".

CiU demana a Rajoy que aturi la guerra bruta si vol col·laboració

Pel que fa al grup de Convergència i Unió, el diputat Pere Macias ha respost a l'oferta de diàleg de Rajoy per aprovar els projectes de llei amb el màxim de consens al Congrés que el consens no és compatible amb les amenaces d'aplicar la majoria absoluta. Pere Macias ha demanat a Rajoy una actitud honesta i que posi fi a la guerra bruta.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut