Dastis i Borrell s'intercanvien la cartera d'Exteriors (ACN)
Dastis i Borrell s'intercanvien la cartera d'Exteriors (ACN)
Madrid

Borrell nomena ambaixador a Itàlia el ministre d'Exteriors del PP, Alfonso Dastis

Altres ex-alts càrrecs del govern de Rajoy ocuparan les ambaixades de Bèlgica, el Brasil, Irlanda i Luxemburg

RedaccióActualitzat

Alfonso Dastis ha passat de ser ministre d'Afers Exteriors amb el PP a ambaixador a Itàlia amb el PSOE. El seu substitut, Josep Borrell, li ha ofert encapçalar la seu diplomàtica a Roma, una de les més preuades. Altres ex-alts càrrecs del govern de Rajoy ocuparan les ambaixades de Bèlgica, el Brasil, Irlanda i Luxemburg.

El ministre Borrell ha posat fil a l'agulla per rellevar les més de 40 oficines diplomàtiques que quedaven vacants. Queden pendents encara trobar un nou representant oficial davant les Nacions Unides, -càrrec que fins ara ocupa Jorge Moragas-, i un nou ambaixador als Estats Units.

Diplomàtic de carrera, Dastis estava "pendent de destí" en el Ministeri d'Exteriors des que va ser substituït al capdavant del departament el 7 de juny passat per Josep Borrell. L'exmembre del govern de Rajoy va exercir com a representant permanent d'Espanya a la Unió Europea entre el 2011 i el 2016, l'any que va ser nomenat ministre d'Afers Exteriors i Cooperació.

Alfonso Dastis també va ser conseller en la missió d'Espanya davant de les Nacions Unides i lletrat del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees, i vocal assessor en la Direcció General de Coordinació Jurídica i Institucional de la Secretaria d'Estat per a la UE. Des del juny del 1996 i fins al setembre del 2000 va ser vocal assessor al Departament d'Internacional i Seguretat del Gabinet de l'aleshores president del govern espanyol, José María Aznar.

 

 

Després de l'1-O, Dastis va protagonitzar una intervenció a la BBC en què va dir que moltes de les imatges de les càrregues policials eren falses.

Davant la sorpresa del periodista que l'entrevistava, el ministre d'Exteriors d'aleshores va assegurar: "Aquí hi ha hagut moltes 'fake news' i, si és que hi va haver cert ús de la força, no va ser un ús de la força deliberat, sinó provocat". I va afegir: "No crec que hi hagués cap situació brutal. De moment s'ha demostrat que moltes d'aquestes imatges són falses. Si va haver-hi un ús de la força, va ser limitat i incitat pel fet que a les forces de l'ordre i la llei se'ls va impedir complir les ordres dels tribunals."

ARXIVAT A:
Pedro SánchezMariano Rajoy
Anar al contingut