Madrid

Bono ratifica a l'Audiència Nacional la declaració per l'accident del Iak-42

El president del Congrés, José Bono, ha ratificat en una compareixença a l'Audiència Nacional la seva versió de l'accident del Iak-42 l'any 2003 a Turquia. Bono hi ha comparegut aquest dilluns durant gairebé dues hores i mitja per declarar com a testimoni de la investigació oberta per aclarir les causes de l'accident de l'avió que es va estavellar a Turquia i va causar la mort de 62 militars. La declaració de Bono, exministre de Defensa, ha de servir per determinar si hi va haver irregularitats en la contractació de l'avió. L'interrogatori a Bono s'ha endarrerit en tres ocasions per diferents motius, però aquest dilluns finalment s'ha sotmès a les preguntes del jutge Fernando Grande-Marlaska i del fiscal.

Actualitzat

Grande-Marlaska ha pres declaració a José Bono com a testimoni en la investigació que es porta a terme per l'accident del Iak-42. L'exministre de Defensa ha comparegut aquesta tarda a l'Audiència Nacional en haver renunciat al privilegi de poder declarar per escrit, com va fer el seu antecessor al càrrec Federico Trillo, qui atribueix la responsabilitat de contractar l'avió a l'Estat Major Conjunt.

A la sortida de l'Audiència, Bono ha explicat que no ha dit "res diferent" al que ja havia afirmat i que ha contestat "tot el que sabia" d'allò que li han preguntat. També ha afirmat que ha comparegut en persona per respecte a la Justícia i a les famílies de les víctimes, amb les quals s'ha reunit uns minuts a la sala de vistes del tribunal.

A banda de l'exministre de Defensa Trillo, ja han declarat en la causa, l'exsecretari general de Política de Defensa, Javier Jiménez Ugarte, i quatre comandaments militars més. Tots cinc van assegurar que no tenien constància que hi haguessin queixes sobre el funcionament dels avions contractats a companyies de l'antiga Unió Soviètica. També han declarat en la causa l'expresident de l'Associació de Familiars de les víctimes; un pèrit aeronàutic que va proposar l'acusació i que va atribuir l'accident al cansament dels pilots, i un comandant , que hauria rebut un correu electrònic en què un dels militars morts en l'accident li assegurava que l'avió sinistrat havia estat contractat per "pirates aeris".

D'altra banda, la sala penal de l'Audiència Nacional farà una vista aquesta setmana per estudiar el recurs d'apel·lació que va presentar la fiscalia contra la sentència sobre la part del procediment relativa als errors d'identificació dels cadàvers d'una trentena de víctimes que el jutge va arxivar. Grande-Marlaska va arxivar el passat 22 de novembre la causa contra els quatre responsables militars que van dirigir els treballs d'identificació en considerar que, tot i que la seva conducta havia estat "greu", "no encaixava en el delicte de falsedat documental del que havien estat acusats".

Al gener la sala penal de l'Audiència Nacional va obligar a reobrir la investigació sobre l'accident del Iak-42 en la part que fa referència a la contractació de l'avió en estimar el recurs dels familiars de les víctimes. El juny passat, el jutge havia arxivat la investigació sobre la contractació del Iak-42 que es va accidentar a Turquia, i en què van morir 62 militars espanyols el maig de 2003, quan Federico Trillo era ministre de Defensa. La part del procediment relativa als errors d'identificació dels cadàvers va quedar arxivada al novembre.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut