Madrid

Bono demana als partits que "caminin junts" i estiguin a l'altura de les circumstàncies

El president del Congrés dels Diputats en funcions, José Bono, ha estat l'encarregat de rebre 1.500 convidats a l'acte central de la celebració del 33è aniversari de la Constitució. En aquesta primera gran cita política des de les eleccions del 20-N hi han coincidit el president sortint, José Luis Rodríguez Zapatero, i l'entrant, Mariano Rajoy.

RedaccióActualitzat
Bono, durant l'últim discurs al capdavant de la cambra baixa, ha subratllat que, per primer cop en aquests 33 anys de la Carta Magna, se celebra el Dia de la Constitució sense l'amenaça del terrorisme.

A més, també ha recordat que els actes arriben després d'uns comicis en què els espanyols van expressar la seva voluntat d'un relleu. "És un moment d'arribades i comiats, és temps d'una nova majoria. Per això, no només amb cortesia, sinó amb profunda estima, dic adéu al president Zapatero", ha dit Bono.

A Zapatero: "Gràcies, president"

Bono ha afirmat que la tasca de l'ara president sortint podrà ser jutjada amb el temps "quan la mar es calmi" i "amb la perspectiva que dóna el temps" es podrà contemplar "en tota la seva dimensió la teva obra". "Has donat el millor de tu. Gràcies, president", ha conclòs.

Tot plegat durant la recepció de 15.000 persones que, juntament amb el president del Senat, Javier Rojo, han celebrat per a diputats i senadors de la legislatura anterior, electes, representants dels principals partits i autoritats de l'Estat.

La jornada s'acabarà amb el tradicional dinar que Bono ofereix cada 6 de desembre al mateix Congrés, on Zapatero i Rajoy compartiran estovalles.

Passat i futur

En l'última celebració com a president del govern espanyol, Zapatero ha beneït l'acord sobre la reforma europea proposat ahir per Merkel i Sarkozy. I ha afirmat que han consensuat amb Rajoy el missatge que durà a la cimera de dijous a Brussel·les.

Per la seva banda, Mariano Rajoy ha reiterat que el control del dèficit i l'estabilitat pressupostària seran dos dels objectius del seu mandat, i ha subratllat que "Espanya és viable".

Absències i confirmats

Artur Mas ha argumentat la seva absència perquè dóna per trencat el pacte constitucional, arran de la sentència de l'Estatut i la reforma exprés de la Carta Magna acordada pel PSOE i el PP.

Populars i Ciutadans han criticat el gest del president, mentre que Iniciativa, Esquerra Republicana i Solidaritat l'han aplaudit.

En canvi, els que sí que hi han anat han estat l'expresident i ara senador José Montilla -que vol refermar el seu compromís amb la Constitució- i la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho.

Què van fer els altres presidents?

Cal recordar que el president Jordi Pujol va assistir als actes de commemoració de la Carta Magna fins al 1988, quan ho va deixar de fer. Més tard, el president Pasqual Maragall ja mai hi va anar.

En canvi, quan Montilla va estar al capdavant de la Generalitat hi va assistir cada any, excepte el passat, en què exercia el càrrec en funcions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut