Barcelona

Bonet deixa via lliure a Junqueras per presidir ERC i denuncia "un excés de mala llet" en el si del partit

Oriol Junqueras serà previsiblement el nou president d'Esquerra Republicana. I és que quan s'acaba el termini per presentar candidatures, Junqueras és l'únic candidat que ha aconseguit els avals necessaris per poder liderar el partit. A la carrera per dirigir-lo també s'hi volia presentar Carles Bonet, però se n'ha hagut de retirar perquè no ha aconseguit el suport del 5% de la militància. Ara bé, l'exsenador no s'ha estalviat crítiques al partit. Ha denunciat que "tot està decidit des de dalt" "a esquena de la militància" i que en el si del partit "hi ha un excés de mala llet i un dèficit democràtic".

Actualitzat
El dia que s'acaba el termini per presentar les candidatures per liderar ERC, Carles Bonet ha donat a conèixer que només ha aconseguit 232 avals, lluny dels 376 necessaris per formalitzar la candidatura, el 5% de la militància, i per això se n'ha retirat. "Hem d'assumir el veredicte de la militància", ha sentenciat Bonet, que ha centrat el seu discurs a censurar la direcció del partit i l'actual president, Joan Puigcercós, a qui ha acusat de coartar el debat intern i afavorir Junqueras com el candidat oficial de la cúpula.

Bonet ha assegurat també que en la recollida d'avals s'ha trobat amb una militància desmobilitzada i convençuda que el Congrés està totalment controlat per la direcció actual. "Hi ha un moviment d'indignats amb la cúpula dins del partit que ens diuen que tot s'ha decidit des de dalt", ha manifestat un Bonet que diu que se sent "impactat".

El fins ara candidat a liderar ERC ha insistit que la direcció hauria d'haver dimitit després de la caiguda de votants a les autonòmiques, i ha lamentat que el Congrés de la tardor s'hagi muntat "a esquena de la militància" per evitar el debat intern que el partit requereix. "ERC ha de canviar la seva cultura democràtica interna. Hi ha un excés de mala llet i un dèficit democràtic", ha denunciat Bonet, que reclama "promocionar el debat lliure i animar la gent que es presenti i no posar-li traves".

Bonet, que s'ha retirat de la carrera successòria acompanyat de la seva candidata com a secretària general, Roser Cavaller, ha reiterat la proposta principal del seu programa: convocar un congrés d'exmilitants per recuperar els 4.000 que, segons diu, ha perdut el partit els últims anys, entre ells exdirigents com Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Carretero i Uriel Bertran.

Després de fer una crida perquè el futur d'ERC no només prioritzi l'independentisme, sinó que aposti per formular una proposta d'esquerres, ha assegurat que seguirà militant a Esquerra perquè és el "bon partit de les esquerres catalanes". Ara bé, per Bonet, "l'independentisme és com la fe: sense obres, és mort". "Ha de preocupar-se pels problemes del dia a dia de la gent", ha sentenciat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut