Barcelona

Bombers, serveis sanitaris i protecció civil reclamen l'ús de llum blava als seus vehicles

Els col·lectius dels serveis d'emergències, entre els quals els bombers, els serveis sanitaris i protecció civil, reclamen des de fa vint anys poder fer servir el blau com a llum dels seus vehicles. La normativa a pràcticament tot Europa estableix que la llum blava és per a casos d'emergència i prioritat, però a Espanya el blau està reservat per a les forces de seguretat. Segons els col·lectius que fan aquesta reclamació, amb l'ús de les llums blaves evitarien ser confosos pels altres conductors amb vehicles lents com els de neteja o tractors especials i la seva reacció seria més ràpida i més segura.

Actualitzat
Aquesta reclamació encara no ha obtingut una resposta oficial, tot i que el Congrés espanyol ha aprovat diverses mesures a favor del canvi de color. De fet, algunes ambulàncies ja porten llums blaves, de manera experimental, i asseguren que han detectat una resposta més bona dels conductors que es troben.

Però la DGT no ha acabat d'autoritzar el blau a tots els vehicles del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya, que va demanar un permís oficial que va ser denegat. La darrera concessió la van atorgar fa un any i es tractava d'una autorització provisional de combinar l'ambre i el vermell als rotatoris.

Des de les plataformes que defensen el blau per a tots els vehicles d'emergència es creu que són precisament els cossos de seguretat els que bloquegen qualsevol modificació de la normativa, per mantenir l'ús exclusiu del blau.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut