La Paz

Bolívia pacta "in extremis" amb Repsol i la resta de petroleres el contracte que s'ajusta a la nacionalització dels hidrocarburs

Repsol YPF continuarà operant a Bolívia després d'haver signat aquesta matinada amb el govern del país un nou contracte per complir el decret de nacionalització dels hidrocarburs. El secretari d'Afers Estrangers espanyol, Bernardino León, ha col·laborat a La Paz en unes difícils negociacions, que s'han allargat gairebé fins que s'ha esgotat el termini que Evo Morales va fixar perquè les petroleres estrangeres que operen al país acatessin la nova legislació. Finalment, totes les empreses han signat el contracte.

Actualitzat

Repsol-YPF i set petroleres més han signat aquesta matinada un acord amb el govern de Bolívia per continuar operant al país andí. El nou contracte es basa en el decret de nacionalització dels hidrocarburs i ha arribat just quan vencia el termini dictat per les autoritats bolivianes per nacionalitzar el gas i el petroli.

Les vuit companyies que han signat l'acord se sumen a la nord-americana Vintage i la francobelga Total-Fina-Elf. Durant l'acte de signatura, el president de Bolívia Evo Morales s'ha referit a Repsol assegurant que Espanya és un soci estratègic per penetrar a Europa. Petrobras, que és juntament amb Repsol l'empresa amb més inversions a Bolívia, també ha signat.

Segons algunes fonts, la nacionalització dels hidrocarburs retallarà els beneficis de les multinacionals uns 410 milions d'euros en els pròxims 4 anys. L'1 de maig Evo Morales va signar el decret de nacionalització dels hidrocarburs, una llei que capgira la situació de les multinacionals a Bolívia: si fins ara donaven a l'estat menys del 20% de la producció d'hidrocarburs, ara n'hi hauran d'entregar la totalitat, a canvi d'una una retribució econòmica.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut