La Paz

Bolívia nomena un substitut del titular d'Hidrocarburs després de la dimissió de l'anterior ministre

El govern de Bolívia del president Evo Morales ha resolt la seva primera crisi de govern, provocada per la dimissió del ministre d'Hidrocarburs, Andrés Soliz. El vicepresident del país, Álvaro García Linera, ha pres jurament a Carlos Villegas Quiroga com a nou titular de la cartera en un acte en què ha advertit les multinacionals que el procés de nacionalització no s'aturarà. El ministre va dimitir a causa de les pressions del president brasiler, Lula da Silva, contra el control bolivià en la distribució dels combustibles líquids, fins ara gestionat per la companyia brasilera Petrobras.

Actualitzat
La crisi, desfermada arran de la dimissió de Soliz, l'ha solucionat el vicepresident en un tres i no res amb el nomenament del fins ara titular de Planificació, Carlos Villega. En l'acte de presa de possessió, García Linera, que exerceix de president mentre Morales assisteix a Cuba a la XIV Cimera dels Països no Alineats, ha precisat que es tanca una etapa i en comença una de nova en el procés de nacionalització, que "continua en marxa" i "ningú no aconseguirà aturar".

A les empreses que operen a Bolívia els ha advertit que el govern té "àmplia capacitat de negociació", que és "flexible i tolerant", però els ha assegurat que "també serem intransigents arribat el moment de ser-ho". El nou ministre d'Hidrocarburs ha volgut tranquil·litzar els ànims i ha ratificat la continuïtat de les converses amb les petrolieres, entre les quals figura la hispanoargentina Repsol-YPF pel pròxim dilluns.

Les arrels de la crisi

Dimarts passat, Soliz va encomanar a l'estatal Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB) prendre el control de la distribució dels combustibles líquids, un dels negocis a Bolívia de la brasilera Petrobras. La decisió va provocar el rebuig de la companyia i del president del Brasil, Lula da Silva, que va optar per suspendre la visita a Bolívia del seu ministre d'Energia, Silas Rondeau, i va declarar que davant de decisions "unilaterals" en contra del seu país es veuria en l'obligació d'adoptar "mesures més dures".

Per redreçar la situació, el vicepresident bolivià va suspendre dijous l'ordre de Soliz, i Rondeau va qualificar la suspensió d'un "gest de bona voluntat" de Bolívia, però el ja extitular d'Hidrocarburs ha sorprès tothom en deixar el gabinet de Morales. Amb tot, ha descrit el president com un patriota per haver decretat la nacionalització del gas natural. A Cuba, Evo Morales s'ha reunit amb l'excanceller brasiler i ha expressat la seva confiança en la represa de les converses.
Anar al contingut