Bolívia

Bolívia no indemnitzarà el BBVA i anuncia una avaluació dels contractes d'AENA i Abertis, empreses espanyoles que gestionen tres aeroports

El president bolivià, Evo Morales, ha deixat clar en relació amb el BBVA que "no hi ha res per indemnitzar" perquè no s'està "expulsant ni expropiant ningú". Morales ha respost així Pedro Solbes, que ha instat el govern bolivià a compensar el BBVA si decideix "treure-li" les accions petrolieres que el banc gestiona a través de fons de pensions. D'altra banda, el govern bolivià ha anunciat que està examinant els contractes de Sabsa, filial de les firmes espanyoles AENA i Abertis, que gestiona els tres principals aeroports del país. Una avaluació que podria afectar els interessos de les dues empreses espanyoles.

Actualitzat

"No hi ha res per indemnitzar perquè no estem expulsant ni estem expropiant ningú. Només estem recuperant el que correspon al poble  bolivià", ha dit Evo Morales a Brussel·les en resposta al vicepresident del govern i ministre d'Economia, Pedro Solbes.

Morales ha argumentat que "les inversions són només les aportacions dels treballadors que estaven administrades per una empresa  privada", referint-se al BBVA. Ara, ha dit, "els fons dels treballadors els administrarà l'estat bolivià".

Des del BBBA han tret importància al decret que els obliga a donar les accions, i asseguren que estan estudiant la mesura. En tot cas, recorden que els guanys procedents d'aquest país van representar l'any passat poc més de dos milions d'euros, menys del 0,1% dels beneficis del conjunt del grup.

Almunia demana seguretat jurídica a Bolívia

El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquim Almúnia, ha subratllar la conveniència de preservar la "seguretat jurídica" de totes les empreses forànies per propiciar l'entrada d'inversions a Bolívia. Segons Almunia, els governs tenen "l'obligació de defensar els interessos dels seus ciutadans, per això són elegits", però una manera de fer-ho és "atraure inversió estrangera" i això només s'aconsegueix garantint la seguretat jurídica de les inversions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut