La Paz

Bolívia designa els directors per controlar cinc petrolieres, entre els quals hi ha quatre militars en servei

El govern de Bolívia ha designat els responsables que s'encarregaran de controlar les petrolieres estrangeres, entre les quals la filial de la hispanoargentina Repsol-YPF. El ministre d'Hidrocarburs bolivià, Andrés Soliz Rada, ha destacat que gairebé totes les petrolieres han acceptat les primeres condicions.

Actualitzat

En total, han estat designats cinc "síndics" titulars, cinc de suplents, a banda de vint directors per tenir-ne quatre en cada una de les petrolieres nacionalitzades, on les empreses comptaran només amb tres representants en minoria. Entre els representants de l'estat hi ha quatre militars en servei.

Els síndics que tindran al seu càrrec la fiscalització de l'estat són Santiago Berríos, a l'empresa Andina, participada per Repsol-YPF; René Rocabado, a Chaco, del grup British Petroleum (BP), i Felipe Hurtado, a Transredes, subsidària d'Enron i Shell.

Berríos és un conegut advocat que fins ara era president de l'Aliança Patriòtica d'Advocats, que l'any passat va iniciar un judici contra les petrolieres per demanar l'anul·lació dels seus contractes.

En l'empresa de refinació de Petrobras ha assumit el càrrec de síndic Jorge Soruco, un oficial de la Força Naval de Bolívia; i a la Companyia Logística d'Hidrocarburs Boliviana (CLHB), participada per capitals peruans i alemanys, Federico Yáñez.

Entre els directors de Transredes, destaca l'advocat i historiador José Luis Roca, un dels principals crítics de la privatització parcial de les empreses estatals en el seu país.

 

Anar al contingut