L'exsenador Santi Vidal, en una de les polèmiques conferències
L'exsenador Santi Vidal, en una de les polèmiques conferències
Barcelona

Bloquejada la comissió parlamentària que havia d'investigar el "cas Vidal"

Havia d'estudiar les polèmiques conferències de l'exsenador d'ERC, però Junts pel Sí i la CUP han exercit la seva majoria absoluta per paralitzar aquesta comissió

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí i la CUP han rebutjat totes les peticions de compareixença pel cas Vidal i ha provocat, així, el bloqueig de la comissió parlamentària. Al·leguen que no volen fer el joc a la Fiscalia, mentre que l'oposició ho critica durament.

La querella anunciada per la Fiscalia ha estat més que present en la comissió Vidal. Fins i tot ha estat un dels arguments dels grups sobiranistes primer, per no presentar pla de treball -de fet, Junts pel Sí l'ha retirat en l'últim moment- i segon, per deixar la comissió sense feina. Bernat Solé, de Junts pel Sí, ho ha argumentat així:

"L'objectiu d'aquesta comissió és que qualsevol element que es digui en comissió pugui ser judicialitzat i utilitzat. Per tant, quin sentit té aquesta comissió? Té algun sentit?

Gabriela Serra, de CUP-CC també ho ha defensat.

"Seria molt trist que, tenint mecanismes i tenint oportunitats d'aclarir coses, vulguem dedicar temps a posar pals a les rodes a un procés que sí o sí tirarà endavant."

Com que el no de Junts pel Sí i la CUP pesa més, la comissió ha quedat bloquejada. Situació sense precedents a la cambra catalana, que no podrà investigar si el govern ha comès cap irregularitat preparant el referèndum.

La sospita neix de les paraules de l'exjutge i exsenador Santi Vidal en una conferència, en què assegurava que el govern havia obtingut il·legalment dades dels ciutadans. La comissió Vidal, així s'havia anomenat, va néixer a iniciativa del PSC, Ciutadans i el PP, que ara parlen de frau de llei:

Carlos Carrizosa, de Ciutadans:

"Per amagar a tots els catalans que és el que està fent el seu govern."

Alícia Romero, PSC:

"Què ens volen amagar? Per què aquest obscurantisme? Per què aquesta por a saber?"

 Alejandro Fernández, PPC:

"La comissió mordassa, aquella que ja no pot ni tan sols parlar-se, ni tan sols es pot comparèixer. És com el reglament mordassa que havien aprovat fa poc."

Joan Coscubiela, Catalunya Sí que es Pot

"Us heu equivocat, sincerament, i crec que heu tirat pedres sobre la teulada del referèndum. No és això companys, no és això."

La conseqüència més immediata és que cap de les 155 compareixences demanades es faran efectives. Entre elles les de set consellers del govern, Artur Mas i Carme Forcadell.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut