Barcelona / Madrid

Bloquegen més de 1.500 milions d'euros al Banc Espírito Santo, Cahispa, BNP i Societat Cartera Meridional per presumptes comptes opacs

La Fiscalia Anticorrupció ha ordenat bloquejar més de 1.500 milions d'euros de comptes presumptament opacs dipositats a Cahispa, Banco Espírito Santo, BNP i Societat Cartera Meridional dins de l'Operació Suèter, que duen a terme la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària a Barcelona i Madrid. Fonts pròximes a la investigació han explicat que la investigació, que es va iniciar fa dos anys, es dirigeix a un entramat d'empreses tipus "trust" que té l'origen en una filial del banc portuguès Espírito Santo a Madeira i que hauria utilitzat Cahispa per efectuar inversions sense pagar el fisc.

Actualitzat

A Barcelona, els agents han escorcollat les oficines que el Banc Espírito Santo té a la Diagonal entre Muntaner i Aribau, i també una asseguradora relacionada amb l'entitat financera portuguesa. A Madrid, la Guàrdia Civil ha escorcollat la seu del Banc Espírito Santo al carrer Serrano i una delegació al carrer Velázquez. Tot plegat en una operació per investigar un possible delicte d'evasió de capitals. El jutge Baltasar Garzón serà qui investigarà les diligències obertes per la fiscalia. Els escorcolls que s'estan efectuant a la seu de Cahispa i a l'oficina del Banc Espírito Santo de la Diagonal de Barcelona es prolongaran durant tot el divendres, a causa del volum d'informació que els especialistes estan "absorbint", tant d'ordinadors com de documentació escrita, segons han assegurat les mateixes fonts.

Més d'un centenar d'agents de la Guàrdia Civil i desenes d'especialistes de l'Agència Tributària estan participant en l'Operació Suèter, en què també s'han escorcollat quatre domicilis particulars: un a Alella (Maresme), propietat d'un directiu de Cahispa, un altre al Masnou (Maresme) i dos a Barcelona.

L'operació, dirigida pel jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, mira d'aclarir un complex entramat que suposadament hauria dut a terme una massiva evasió fiscal utilitzant dipòsits a termini fix i inversions en comptes remunerats opacs a la Hisenda Pública.

Així doncs, segons les primeres indagacions, els diners es feien circular entre empreses de Madeira, a Portugal, fins a Luxemburg i França, per tornar després a Espanya. Els investigadors estan intentant creuar totes les dades que obtinguin en totes les societats que estan sent registrades a Madrid i Barcelona per acreditar aquesta circulació opaca de milions d'euros i saber si els responsables del delicte fiscal són els gestors dels comptes o bé altres societats.

La Guàrdia Civil i els especialistes de l'Agència Tributària han traslladat a la seu del Banc Espírito Santo de Barcelona, que té dues plantes i un soterrani, un equip informàtic per "xuclar" dades dels ordinadors. La majoria dels comptes bloquejats són dipòsits i inversions a termini fix de societats residents fora d'Espanya.

Els escorcolls pretenen descobrir l'origen i la canalització de fons per societats o particulars, clients del banc portuguès i l'asseguradora espanyola, així com determinar si el banc ha pogut facilitar estructures fiduciàries als esmentats clients. El banc lusità Espírito Santo ha assegurat que els escorcolls s'emmarquen en una investigació contra "entitats clients". Segons la fiscalia, l'origen d'aquesta operació són unes diligències obertes l'any 2000 per Anticorrupció per investigar uns possibles delictes de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública. Durant l'actuació, no s'ha permès entrar ni sortir cap treballador.

El Grup Espírito Santo es va establir a Espanya fa més de disset anys, quan va adquirir el Banc Industrial del Mediterrani, que més tard va passar a anomenar-se BES Espanya. Actualment, el grup portuguès, un dels majors bancs lusitans amb una quota del mercat d'empreses del 22%, opera a Espanya a través de 25 oficines i s'ha especialitzat en serveis de banca privada i pime.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut