La web del referèndum utilitza la plataforma ipfs
La web del referèndum utilitza la plataforma ipfs

Bloquejada la plataforma que garanteix l'accés alternatiu als webs del referèndum

En el marc de l'operatiu policial per aturar la informació del referèndum a les xarxes, avui s'ha bloquejat la plataforma d'internet IPFS, un sistema de fitxers global per emmagatzemar i compartir arxius. La novetat és que el tall ha sigut general durant unes hores.

Actualitzat

Les continuades operacions per mirar de bloquejar l'accés dels usuaris als webs relacionats amb el referèndum de l'1 d'octubre ha portat el govern a buscar vies alternatives. Es tracta de vies tècniques que permeten allotjar les webs en d'altres servidors o, fins i tot distribuir-les sense necessitat de cap servidor.

Això és el que permet el sistema IPFS (InterPlanetary File System), que el què fa és distribuir la informació de la xarxa a través de nodes de manera descentralitzada, a diferència del protocol http, que depèn d'un servidor o servidors concrets. Valent-se de les propietats d'aquest sistema s'han redirigit els webs del referèndum a la plataforma ipfs.

Dissabte passat, per exemple, el mateix president Carles Puigemont advetia que no es pot tallar l'accés a internet tan fàcilment i oferia una adreça per saber on es pot votar l'1-O distribuïda a través del sistema IPFS. En aquest cas es pot veure a la URL

https://gateway.ipfs.io/ipns/QmZxWEBJBVkGDGaKdYPQUXX4KC5TCWbvuR4iYZrTML8XCR

Bloqueig de la plataforma

Doncs bé, per mirar d'invalidar aquesta via alternativa aquest dilluns hi ha hagut un bloqueig de la plataforma IPFS. No s'ha discriminat per als webs del referèndum, sinó que el bloqueig ha afectat a tots els continguts d'internet que segueixen el protocol. Tot apunta que les operadores han bloquejat l'accés a aquest domini. De tota manera, sembla que el bloqueig no és absolut, perquè en alguns casos es pot accedir als webs en qüestió.

Aquest fet ha generat molt enrenou a la comunitat d'internet, ja que aquest sistema l'utilitzen principalment desenvolupadors d'aplicacions i tècnics de la banca electrònica.

Un tuit que, a banda de Josep Maria Ganyet, també ha retuitejat Julian Assange.
ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut