Madrid

Blesa diu que les targetes "black", en 23 anys d'existència, mai van ser qüestionades

La Fiscalia Anticorrupció demana quatre anys i mig de presó per a l'exministre Rodrigo Rato i sis anys per a l'antic president de Caja Madrid, Miguel Blesa

RedaccióActualitzat

Aquest matí han començat els interrogatoris als acusats en el judici per les targetes "black". El primer a declarar ha estat l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa.

Desprès de Blesa, serà el torn de l'exministre i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, que ha estat molt escridassat aquest matí quan ha arribat a la seu de l'Audiència a San Fernando de Henares. La declaració de Rato es podria retardar fins el proper dimarts 4 d'octubre perquè aquest matí es reserva per a la declaració de Miguel Blesa i és probable que no hi hagi sessió del judici aquesta tarda.

El judici pel cas de les targetes "black", que es preveu que serà llarg, va començar dilluns 26 amb les diligències prèvies.

Miguel Blesa i Rodrigo Rato, per aquest ordre, hauran de sotmetre's a les preguntes de la Fiscalia i de la resta de parts acusatòries. Després hauran de declarar la resta de 63 exalts càrrecs i directius de la caixa madrilenya. Estan acusats d'haver-se gastat més de 12 milions d'euros en despeses personals de manera irregular.

L'expresident de Caja Madrid ha assegurat davant el tribunal que la tarja de crèdit que ell va fer servir i que va repartir entre consellers i alts càrrecs de l'entitat "era de lliure disposició ", eren ben conegudes i que  "no calia justificar les despeses que es realitzaven". Blesa ha argumentat que els màxims organismes econòmics d'Espanya  no hi van trobar irregularitats en 23 anys:

"El Banc d'Espanya i Hisenda mai van posar cap impediment ni problema ni van veure cap irregularitat en 23 anys"

En la seva declaració, Miguel Blesa s'ha referit sempre a les "black" com a "targetes remuneratòries" de consellers i directius Cajamadrid.

El tribunal rebutja la nul·litat de proves

Però abans dels interrogatoris, la sala s'ha pronunciat sobre un informe i uns correus electrònics aportats per Bankia, que, juntament amb el FROB, exerceix d'acusació particular. La defensa havia demanat la nul·litat d'aquests documents, que inclouen el desglossament de les despeses que els acusats van carregar a les targetes. El tribunal, però, considera que les proves són vàlides.

Les defenses dels 65 imputats havien sol·licitat la nul·litat de la que es considera la principal prova inculpatòria. Argumenten que 28 dels acusats ja han tornat les quantitats gastades, entre ells, els mateixos Rato i Blesa.

El tribunal també ha rebutjat la petició de la defensa de declarar prescrit el delicte continuat d'apropiació indeguda, perquè ja han passat més de cinc anys dels fets. El tribunal ha donat la raó a les acusacions particulars i populars que neguen que els delictes hagin prescit perquè defensen que el Codi Penal estableix un màxim de deu anys i no de cinc per a la prescripció.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut