Madrid

Blanco desvincula el govern de l'entrada d'Enel a Endesa i Rajoy acusa l'executiu d'intervencionista

Des del PSOE, el seu secretari d'Organització, José Blanco, ha negat que el govern espanyol hagi propiciat la intervenció d'Enel en el capital d'Endesa i ha negat que disposés d'informació sobre les seves intencions. El líder del PP, Mariano Rajoy, ha contestat criticant durament el que qualifica d'intervenció del govern central en afers empresarials. Rajoy ha acusat l'executiu socialista de prioritzar els interessos polítics als dels consumidors.

Actualitzat
José Blanco ha fet servir un to irònic per desvincular totalment el govern espanyol de l'operació de la italiana Enel: "Sembla que el govern té alguna cosa a veure en totes les decisions, però el que determina les decisions són les regles de joc del mercat, i és el mercat qui té l'última paraula i qui determina aquest tipus de decisions."

Però, tot i deixar el futur de l'opa sobre Endesa en mans del mercat, el secretari d'Organització del PSOE no ha amagat la seva preferència personal per una "solució per a Endesa en clau espanyola", però ha precisat que "és igual d'espanyola Alemanya que Itàlia". El dirigent socialista responia d'aquesta manera a les acusacions fetes pel secretari d'Economia i Treball del PP, Miguel Arias Cañete, que va lamentar que el govern espanyol prefereixi entregar el control del sector elèctric espanyol a l'estat italià. Arias Cañete va afegir que l'intervencionisme de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero pot arruïnar els accionistes d'Endesa.

Respecte a les premonitòries declaracions del ministre d'Indústria, Joan Clos, assegurant que l'anomenada "solució espanyola" tenia més possibilitats de tirar endavant que l'opció presentada per E.ON, Blanco ha dit que el ministre va demostrar "tenir molt bona intuïció, perquè segur que, d'informació, no en tenia cap". "Tenim un govern carregat d'intuïció i iniciativa, i així li va bé a Espanya", ha conclòs.

Unes explicacions, aquestes, que no han convençut el PP. El seu president, Mariano Rajoy, ha qualificat de "despropòsit" que el govern espanyol torni a intervenir en la compra d'Endesa i ha avisat dels perjudicis que això pot comportar per als accionistes i per als consumidors.

Segons el líder dels populars, en l'últim any i mig el govern socialista ha posat "cap per avall" el sector elèctric i ara ho arrodoneix, ha dit, amb la compra per part de la italiana Enel de part d'Endesa, una operació que, al seu parer, no té cap ni peus.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut