Madrid

Blanco creu que hi ha moltes persones de l'entorn de De Juana que desitgen que mori

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha assegurat que "hi ha moltes persones" de l'entorn d'Iñaki de Juana Chaos "que desitgen que es mori", i ha afirmat que el govern adoptarà la decisió que li correspon prendre "d'acord amb les lleis" després de la rebaixa de la condemna per part del Suprem. El dirigent socialista ha dit que De Juana "està en una situació delicada des del punt de vista de la salut" i per això cal "aplicar la llei". Blanco també ha instat Otegi a "condemnar la violència" i a exigir a ETA que l'abandoni, perquè "fan falta fets".

Actualitzat
"Jo no desitjo que mori ningú, aprecio la vida, cosa que no fan els terroristes." Aquestes han estat les paraules de Blanco en relació amb la situació del pres etarra José Ignacio de Juana Chaos, en vaga de fam des del passat mes de novembre i a qui van sondar per segona vegada i van immobilitzar de peus i mans per evitar que es desprengui de l'aparell amb el qual és alimentat a la força, per ordre de l'Audiència Nacional i contra la seva voluntat. El secretari d'Organització i Coordinació del PSOE, José Blanco, ha afirmat que, al contrari que ell, "hi ha moltes persones" de l'entorn de l'etarra que desitgen "que mori" De Juana.

Blanco ha aprofitat per carregar contra la "hipocresia" del PP, en assegurar que el seu partit mai va culpar els seus dirigents de les decisions que van prendre sobre altres presos d'ETA entre el 2000 i el 2005 i ha posat com a exemple l'etarra Iñaki Bilbao, que va sortir de la presó sense complir la pena íntegrament i "posteriorment va cometre l'assassinat d'un regidor socialista". "Mai ho he retret al govern anterior; l'únic que demano és coherència amb els seus actes i paraules", ha dit. Blanco ha afirmat, durant la seva intervenció inicial, que pel PP la confrontació sobre la política antiterrorista és "un dels motors davant les urnes" i no pot arriscar-se a mostrar el més mínim símptoma d'apropament o coincidència".

Batasuna, davant les eleccions municipals

El dirigent socialista, que ha afirmat que "no s'està parlant amb ETA", ha demanat al dirigent abertzale, Arnaldo Otegi, que ETA abandoni tota forma de violència i ofereixi així "fets", cosa que ha considerat imprescindible per avançar cap a la pau. Blanco també s'ha referit a la possible presentació de Batasuna a les municipals, i ha assegurat que li agradaria "que aquest sector complís la llei". "Seria un gran pas endavant" i una "victòria de la democràcia", ha afegit. Per això, ha remarcat que els sectors "vinculats a l'esquerra abertzale que superin les paraules perquè el que calen són "fets concloents". I ha concretat la seva demanda de la manera següent: "Condemnar la violència i exigir a ETA que abandonin les armes." "Mentre no ho facin, res del que digui l'esquerra abertzale serà creïble", ha conclòs Blanco.  
Anar al contingut