Barcelona

Blanco afirma que l'informe definitiu avala el túnel del TGV a la Sagrada Família

Foment assegura que l'informe definitiu de la Unesco avala el túnel del TGV que ha de connectar les estacions de Sants i la Sagrera, a Barcelona. El ministre José Blanco ho ha fet públic avui, 15 dies després de filtrar-se que l'informe preliminar aconsellava modificar-ne el traçat per protegir la Sagrada Família.

Actualitzat
José Blanco diu que l'informe definitiu de la Unesco, amb data del 7 de juny, avala la feina de Foment, no qüestiona el traçat ni sol·licita paralitzar les obres. Només sol·licita un control exhaustiu de seguiment dels treballs.

En concret, a l'informe, la Unesco assegura que tant el disseny del túnel com l'estudi d'assentaments de terra són exhaustius i conservadors. Considera també que les mesures de protecció adoptades redueixen els moviments del sòl de manera eficaç.

En el document, s'afirma que no tindran cap conseqüència les vibracions generades per la construcció dels pilots de protecció, per l'excavació del túnel i pel trànsit de trens, que just davant del temple reduiran la seva velocitat a 70 quilòmetres hora. Això sí, recomana que un equip d'experts faci un seguiment rigorós de l'assentament del terreny, dels moviments del sòl i si cal estudis addicionals sobre els efectes que puguin provocar les vibracions.

Malgrat tot, el diputat de CiU Pere Macias li ha demanat que de forma cautelar i immediata ordeni una aturada tècnica.

El ministre de Foment li ha respost que "no es pot demanar un dia que acabem la connexió amb França, que és una obra prioritària, i a l'endemà demanar-me que paralitzi les obres", quan segons ha dit, suposaria trenta mesos de retard fer un traçat nou. "No es pot repicar i anar a la processó", ha conclòs.

Blanco ha recordat que l'Audiència Nacional ha donat fins a sis vegades llum verda a les obres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut