Irlanda del Nord

Blair i Ahern presenten un full de ruta amb el 24 de novembre com a data límit per formar el govern autònom nord-irlandès

L'Assemblea d'Irlanda del Nord disposarà fins al 24 de novembre per elegir un govern autònom. Aquesta és la data per restaurar l'autonomia que estableix el "full de ruta" que han anunciat els primers ministres britànic i irlandès, Tony Blair i Bertie Ahern, després de reunir-se a Armagh, al sud de l'Ulster. L'anunci coincideix pràcticament amb el vuitè aniversari de l'històric acord del Divendres Sant del 1998. Un acord que només va ser rebutjat pel Partit Democràtic Unionista del reverend Ian Paisley. Un partit que ara té la clau per a la formació de govern, ja que és majoritari a l'Assemblea.

Actualitzat

Ian Paisley no vol compartir el govern amb el Sinn Féin perquè no se'n refia. Els unionistes al·leguen que encara continua l'activitat paramilitar i delictiva de l'IRA i que d'aquesta manera no es pot formar un govern de confiança. Una activitat paramilitar i delictiva que ha posat més llenya al foc aquest dimarts amb l'assassinat de l'exmembre del Sinn Féin i espia dels serveis secrets britànics Denis Donaldson.

Blair i Ahern han reconegut que les dificultats per les quals passa el procés de pacificació s'han agreujat amb la mort de Donaldson, però han fet una crida als partits nord-irlandesos a oblidar el passat i superar la desconfiança mútua.

El "full de ruta", segons ha anunciat Blair, comença amb la restauració de l'Assemblea el pròxim 15 de maig i culminarà el 24 de novembre, quan s'haurà de formar definitivament el govern de la província. En el cas que protestants i catòlics no arribin a un acord, l'aplicació dels acords de pau aniria a càrrec directament dels governs de Londres i Dublín.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut