Teheran

Blair diu que els esforços per alliberar els 15 marines poden passar a una "fase diferent" si fracassa la diplomàcia

El primer ministre britànic, Tony Blair, no està disposat a aguantar gaire més la situació creada per l'Iran arran de la detenció de 15 soldats britànics als quals el règim de Teheran acusa d'haver envaït aigües iranianes. Blair ha advertit ara que si els esforços per aconseguir l'alliberament dels marines per la via diplomàtica fracassen podrien passar a una "fase diferent". El primer ministre britànic no ha volgut concretar més la seva amenaça, però ha afegit que Londres pot demostrar que els soldats britànics eren en aigües iraquianes i que no van infringir cap frontera territorial.

Actualitzat

Blair ha elevat el to i ha reclamat poder tenir accés als 15 soldats britànics detinguts a l'Iran la setmana passada i saber si estan sans i estalvis. Però l'Iran només ha confirmat que ahir van començar a interrogar els 15 marines detinguts divendres a bord d'una nau que navegava per aigües del golf Pèrsic. El règim de Teheran els acusa d'haver violat les seves aigües territorials i manté que, a través dels interrogatoris, hauran de determinar si va ser una acció accidental o intencionada. El govern britànic, en canvi, reitera que els seus soldats eren en aigües iraquianes, i ara ha afirmat que pot demostrar-ho. La ministra d'Afers Estrangers britànica, Margareth Beckett, va dir ahir que s'està pressionant via Moscou i de totes les maneres possibles el règim iranià per alliberar els soldats.

Londres ha obert consultes amb Rússia dins dels seus esforços diplomàtics per aconseguir l'alliberament dels quinze militars britànics. Així ho ha confirmat l'ambaixada britànica davant del Kremlin. "Estem en contacte amb nombrosos socis internacionals sobre aquest assumpte i, en particular, amb Rússia. De moment, no farem públics els detalls, el principal és la salut dels nostres marines", ha dit un portaveu de l'ambaixada del Regne Unit a l'agència russa Interfax.

Per la seva banda, Tony Blair ha qualificat de "molt greu" la captura, i ha indicat que es tracta d'un incident "injustificat i equivocat". Blair ha negat que els marines es trobessin en aigües iranianes quan van ser arrestats, com sosté el govern de Teheran.

Per tal d'aconseguir l'alliberament dels soldats britànics, Londres s'ha apropat a Rússia, un important soci polític i econòmic de l'Iran i el seu avalador davant la comunitat internacional. Cal recordar que el govern britànic es va enfrontar amb el de Putin arran de la mort per poloni 210 de l'exespia rus Litvinenko a Londres. No obstant, aquest episodi hauria quedat ara oblidat.

La detenció dels marines britànics es va fer a només dos dies de l'esperada aprovació ahir pel Consell de Seguretat de l'ONU d'una nova resolució que imposa sancions a l'Iran per no haver abandonat el seu programa nuclear i l'enriquiment d'urani. 

Anar al contingut