Madrid

Bildu anuncia que també planta el rei el mateix dia que Felip VI inicia les converses amb els partits

Felip VI comença la roda de contactes amb els partits per designar un candidat a la presidència del govern espanyol

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI comença aquest dilluns la ronda de contactes amb els portaveus dels partits que van obtenir representació al Congrés en les eleccions del 20-D per designar un candidat a la presidència del govern espanyol. En principi, totes les formacions aniran a la cita, amb l'excepció de Bildu, que s'ha sumat a ERC i no hi acudirà.

Les diputades d'EH Bildu, Marian Beitilarrangoitia i Onintza Enbeitia, han fet l'anunci, coincidint amb l'inici de les converses, argumentant que els seus militants no se senten "súbdits" d'una monarquia que representa, diuen, "el símbol més gran del caràcter antidemocràtic de l'estat espanyol". La decisió l'han presa les bases de la formació en les assemblees internes que han celebrat. Esquerra Republicana ja va avançar divendres que no visitarà La Zarzuela, després que el rei no va rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que li havia de comunicar la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

Les trobades dels partits amb el monarca es faran de menor a major, començant, aquest dilluns, pels nacionalistes canaris i acabant, divendres, amb Podem, el PSOE i el PP. Dimecres li toca el torn a Democràcia i Llibertat. Dijous s'ha convocat Ciutadans i, per separat, les diferents marques de Podem a Catalunya, el País Valencià i Galícia.

El rei farà les consultes en els pròxims cinc dies per decidir a qui encarrega la formació del govern. Un tràmit que la Casa del Rei vol que sigui ràpid, per evitar un buit de poder massa llarg en un moment en què diuen que ni la situació política ni l'econòmica ho recomanen. El monarca haurà de convocar el president del Congrés, Patxi López, per comunicar-li qui proposa com a candidat a la presidència del govern espanyol. Com és tradició, el rei encarregarà al cap de la força més votada, Mariano Rajoy, la formació de govern, de manera que el debat d'investidura al Congrés es podria fer els primers dies de febrer.

A hores d'ara, Rajoy no tindria els suports necessaris per ser investit i s'obriria un nou capítol d'una de les legislatures més incertes de la democràcia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut