Gazprom
El gas enfronta Rússia i Bielorússia. (Foto: EFE)
Moscou

Bielorússia anuncia que ha pagat el deute i exigeix a Gazprom que pagui el seu

Bielorússia assegura que ja ha pagat el deute del gas que tenia amb Rússia i reclama a Moscou que també els pagui el que els deu pel gas rus que passa pel seu territori. Si el consorci estatal Gazprom no els fa arribar els diners, demà tallaran el trànsit amb destinació a Europa. La principal afectada seria Lituània. De fet, el gas rus que passa via Bielorússia és només el 20% i afectaria poc Polònia i Alemanya, que també en són receptores per aquesta via. Això passa el mateix dia que Gazprom ha elevat fins al 60% la retallada en el subministrament de gas a Bielorússia. I és que Rússia reclama a Bielorússia 190 milions de dòlars per aquest servei mentre que Minsk en reclama a Moscou 260 pel trànsit del gas pel seu territori.

Actualitzat
El viceprimer ministre bielorús, Vladímir Semashko, ha anunciat que "hem demanat un préstec de 200 milions de dòlars i avui a les quatre hem transferit a Gazprom 187 milions per al pagament del deute". Semashko ha ressaltar que ara Bielorússia té "tot el dret d'exigir a Gazprom el pagament dels 260 milions de dòlars que ens deu en concepte de trànsit abans de les deu del 24 de juny" i ha afegit: "si això no passa, ens veurem obligats a tancar el trànsit".

Semashko ha ressaltat que Gazprom no ha pagat "ni un cèntim" des del novembre de l'any passat pel trànsit del gas que exporta a Europa pel territori de Bielorússia. Al mateix temps, el número 2 del govern bielorús ha destacat que, tot i aquesta situació, el seu país ha garantit durant tot aquest temps el trànsit ininterromput del gas rus a Europa.

La disputa russobielorussa impacta ja en el subministrament de gas rus a Lituània, que n'ha experimentat una reducció del 40%, segons ha informat el director general de la gasística lituana Lietuvos Dujos, Viktor Valentukevicius. Gazprom va reduir dilluns els lliuraments de gas a Bielorússia al 15%, dimarts, també, i avui un altre 30%.

Segons Moscou, Bielorússia paga unilateralment el gas al preu del 2009, inferior al que hi ha establert aquest any, i alhora negocia amb Rússia perquè li mantingui les tarifes preferencials antigues i intenta elevar el preu del trànsit del gas. El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va declarar dimarts que havia ordenat tancar el pas de gas rus pel territori del seu país fins que Gazprom no aboni els deutes amb Bielorússia, però fins ara no s'havien constatat problemes amb el trànsit dels subministraments.

Pel territori de Bielorússia passa prop del 20% del gas que Rússia exporta a Europa, on a causa de la crisi i per ser estiu la majoria dels països n'han reduït considerablement el consum. El primer ministre rus, Vladímir Putin, ha advertit que Gazprom té capacitats tècniques per utilitzar rutes alternatives a la bielorussa, en particular, a través d'Ucraïna, per la qual passa gairebé el 80% del gas que Rússia exporta a Europa.
Anar al contingut