Beure gaspatxo ajuda a reduir fins a un 27% el risc d'hipertensió arterial

El gaspatxo ajuda a reduir un 27% el risc d'hipertensió, un resultat que ha sobtat els investigadors, ja que aquesta sopa porta sal. Fins ara tan sols s'havien demostrat els beneficis dels ingredients del gaspatxo per separat.

RedaccióActualitzat
Consumir gaspatxo redueix en un 27% el risc d'hipertensió, segons un estudi de la revista "Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases". Aquesta investigació ha analitzat els efectes de la dieta mediterrània sobre la prevenció de les molèsties cardiovasculars. En total, 3.995 persones s'han sotmès a l'estudi "Predimed", que ha estat liderat per l'investigador Alexander Medina-Remón, del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la UB.

Altres estudis anteriors associaven el consum per separat dels principals ingredients del gaspatxo (tomàquet, cogombre, all i oli d'oliva) amb la reducció de la pressió arterial. Aquest estudi descriu per primera vegada que ingerir gaspatxo amb freqüència és igualment beneficiós i pot disminuir la hipertensió arterial. Avui dia un 25% de la població adulta té aquesta afecció, que representa el principal factor de risc dels infarts miocardíacs i cerebrals.

Segons la responsable del Grup d'Investigació en Antioxidants Naturals de la UB i coordinadora de l'estudi, la professora Rosa María Lamuela, l'efecte del gaspatxo en la pressió arterial ha estat un resultat "inesperat, ja que el gaspatxo conté sal, que és un dels ingredients restringits per poder mantenir els nivells de la pressió arterial". Les conclusions demostren que la pressió d'aquells que consumeixen aquesta sopa és inferior a la dels qui no la consumeixen. Lamuela explica que això es deu als components bioactius, que contraresten els possibles efectes del consum de la sal. A més, Medina-Remón explica que els avantatges del gaspatxo provenen del fet que es tracta d'un aliment amb un alt contingut en carotenoides, vitamina C i polifenols.

A l'estudi, també hi han participat investigadors de l'Hospital Clínic, l'IDIBAPS, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, la Universitat de Navarra, la Universitat de València, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Màlaga, l'Institut del Greix-CSIC, el Centre de Salut Sant Pau, l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut i l'Hospital Universitari d'Àlaba. En un futur, l'equip d'investigació pretén estudiar si els aliments rics en polifenols també ajuden en la reducció de la pressió arterial.

Anar al contingut