Caracas

Betancourt té la salut molt deteriorada, segons un exostatge de les FARC

Els exparlamentaris colombians alliberats aquest dimecres per les FARC han arribat a Caracas per reunir-se amb els seus familiars. Les FARC han entregat a una missió humanitària patrocinada per Veneçuela i la Creu Roja els quatre polítics, que, en alguns casos, feia set anys que estaven en captiveri. Un dels alliberats ha explicat que va veure Ingrid Betancourt a principis de febrer i que es troba en "condicions infrahumanes". Segons ha explicat, la guerrilla "s'ha acarnissat" amb l'excandidata presidencial francolombiana.

Actualitzat

"S'ha de fer alguna cosa, té problemes físics i està molt maltractada per la guerrilla". Així és com ha descrit la situació d'Ingrid Betancourt un dels ostatges de les FARC alliberats aquest dimecres, l'excongressista colombià Luis Eladio Pérez. Pérez ha explicat que la guerrilla "s'ha acarnissat" amb l'excandidata presidencial francocolombiana, a la qual va veure "el 4 de febrer, durant pocs minuts", durant els quals tant l'una com l'altre van aconseguir escapar-se del control dels guerrillers. L'exostatge ha donat l'alerta sobre la situació de Betancourt en entrevistes a diversos mitjans de comunicació després d'arribar a Caracas, on els alliberats s'han retrobat amb la família i on els ha rebut el president de Veneçuela, Hugo Chávez.

Així doncs, després de més de sis anys de captiveri, els quatre alliberats per fi s'han pogut tornar a abraçar amb els seus familiars, que els esperaven en un aeroport de la capital veneçolana. Les emocions també s'han desbordat en trobar-se el ministre de l'Interior veneçolà i la senadora colombiana Piedad Córdova, que ja al gener va fer de mediadora. Una de les alliberades, Gloria Polanco, li ha donat les gràcies, mentre recordava el seu marit, assassinat per les FARC el 2005.

La guerrilla colombiana s'havia compromès fa una vintena de dies a deixar anar els ostatges sense contrapartides, de manera unilateral, i en reconeixement al paper d'Hugo Chávez com a mediador. Veneçuela ha tingut un pes important en l'operació humanitària, que s'afegeix a l'alliberament, ara fa un mes i mig, de Clara Rojas i Consuelo González.

No hi haurà més alliberaments unilaterals

Tanmateix, aquesta entrega pot ser l'última de la guerrilla colombiana, que ja ha anunciat que no deixarà anar cap altre dels quaranta ostatges que encara reté fins que no es compleixi la seva exigència de desmilitaritzar dos pobles de la vall del Cauca. Es tanquen així les portes a l'alliberament de la política francocolombiana Ingrid Betancourt, que s'ha convertit en tot un símbol en la lluita contra els segrestos de civils de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia.

Mentrestant, la Creu Roja, però, va certificar que els quatre alliberats estaven bé de salut per viatjar i els va traslladar cap a Veneçuela. El cert és que almenys un d'ells, Jorge Gechem, va tenir durant aquests set anys de captiveri set crisis cardíaques. Els altres tres parlamentaris -Gloria Polanco, Orlando Beltrán i Luis Eladio Pérez- van ser segrestats l'estiu del 2001. Tots quatre són colombians i els seus familiars els esperaven des de feia uns dies a Caracas, la capital veneçolana, on els va rebre el president Hugo Chávez.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut