París

Bernard Cazeneuve substitueix Manuel Valls

François Hollande ha escollit al fins ara ministre de l'Interior com a nou primer ministre de França

RedaccióActualitzat

Ja es coneix el substitut de Manuel Valls com a primer ministre francès: serà Bernard Cazeneuve, el fins ara ministre de l'Interior. Una font pròxima al president Hollande ha argumentat que Cazeneuve té "una personalitat forta, amb experiència en afers d'estat", cosa que el fa adient per al càrrec.

Aquest mateix dimarts al matí Manuel Valls ha anat al palau de l'Elisi, seu de la presidència francesa, on el president François Hollande ha acceptat la seva dimissió i ha nomenat Cazeneuve com a nou primer ministre.

Un home fidel a Hollande

Cazeneuve, que té 53 anys, és el ministre de l'Interior des del 2014, ministeri en el qual va substituir precisament Valls quan aquest va ser nomenat primer ministre. En aquests dos anys a Cazeneuve li ha tocat gestionar les situacions d'emergència creades arran dels atemptats terroristes jihadistes de París i Niça, entre d'altres.

Abans, entre el 2012 i el 2013, Cazeneuve va ser ministre delegat d'Afers Europeus, i entre el 2013 i el 2014 ministre delegat del Pressupost. En les pròximes hores haurà de formar un govern que haurà de gestionar els afers públics francesos fins a les presidencials, previstes per d'aquí mig any, a la primavera del 2017.

Valls es prepararà per a les primàries amb Macron com a màxim rival

Manuel Valls ha dimitit com a primer ministre després que aquest dilluns anunciés que vol presentar candidatura a la presidència de França. Valls aspira a enfrontar-se a François Fillon i a Marine Le Pen, però abans haurà de superar les primàries del Partit Socialista, a finals de gener.

En aquestes primàries haurà d'enfrontar-se a altres adversaris sorgits de les seves files, com ara l'exministre d'Economia Emmanuel Macron, que ha creat el seu propi moviment polític i a qui els sondejos situen per davant de l'exprimer ministre. Macron té les coses molt clares:

"No sóc membre del Partit Socialista. I, com deuen saber, he engegat un nou moviment, En Marxa, aquest abril precisament, per no quedar atrapat per la situació política actual. Perquè crec que és un gran error, ja que França està totalment bloquejada i no en una situació de reformar el país perquè la divisió actual no és entre socialistes i republicans, sinó entre progressistes i conservadors."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut