Roma

Berlusconi presenta oficialment la seva dimissió davant el president de la República

Des de primera hora de la tarda centenars de persones, entre ciutadans i turistes, es reunien a Roma, davant les seus del Parlament i de la presidència del govern, a l'espera de la dimissió de Berlusconi. Volien assistir a una jornada històrica i alhora celebrar un desig que ve de lluny.

Actualitzat
Gairebé dues dècades han hagut d'esperar molts italians que arribés el dia de poder dir: "arrivederci a il Cavaliere".

Al llarg del dia, els voltants del palau Montecitorio (cambra baixa) i del palau Chigi s'han anat omplint de centenars de persones que han volgut manifestar les seves opinions sobre la situació política. Molts ciutadans portaven pancartes en què es podia llegir "Gràcies, Giorgio", en referència al president de la República i proferien crits de "dimissions, dimissions", dirigides a la classe política en general.

Silvio Berlusconi s'ha reunit per última vegada aquesta tarda, amb el seu gabinet i amb els principals líders de la Lliga Nord després que la Cambra dels Diputats ha aprovat les mesures exigides per la Unió Europea a Itàlia. Ho ha fet per una àmplia majoria; 380 vots a favor, 26 en contra i 2 abstencions. Tot seguit, el mandatari s'ha dirigit a la seu de la presidència de la República, el Quirina, cap a quarts de nou del vespre, per lliurar-hi oficialment la dimissió al president, Giorgio Napolitano, l'home que tindrà a partir d'ara a les seves mans el futur d'Itàlia.

El president es reunirà aquest diumenge amb les forces polítiques i socials per crear un govern d'emergència liderat per Mario Monti, que tindrà l'encàrrec de treure la República italiana de la crisi i aplicar les reformes econòmiques exigides per la Unió Europea. Napolitano està decidit a nomenar com a primer ministre l'excomissari europeu. És favorit per presidir el país i Berlusconi també ha donat el seu vistiplau. Tot i això, Il Cavaliere s'ha assegurat que el seu subsecretari de Presidència, Gianni Letta, formi part del nou govern.

A més, Berlusconi i Monti haurien acordat formar un executiu de tecnòcrates, sense cap polític i a curt termini, durant la reunió mantinguda aquest divendres, segons informa el diari local "Corriere della Sera".

"Arrivederci" a 17 anys marcats per un polèmic perfil i una manera de governar que molts joves veuen com l'única possible, senzillament perquè no n'han viscut una altra: 30 persecucions judicials esquivades per escàndols que van des de la corrupció de menors a presumptes delictes econòmics.

Finalment, però, qui l'ha assegut a la banqueta no han estat els ciutadans sinó els mercats europeus.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut