Berlusconi en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Berlusconi en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Roma

Berlusconi convocarà eleccions si perd la moció de confiança

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha assegurat que si el seu govern no supera la moció de confiança aquest 14 de desembre convocarà eleccions anticipades, descartant la possibilitat de formar un nou executiu liderat per ell mateix en la situació actual. Tant en el PDL com a la Lliga Nord -el soci de coalició de Berlusconi- ja es preparen per a les eleccions anticipades i tenen fins i tot una data: el 27 de març.

Actualitzat
"Si hi ha confiança seguirem endavant, si no hi ha confiança anirem al vot", ha dit el primer ministre en referència a la moció de censura presentada per Itàlia dels Valors i la moció de confiança presentada pel seu partit el Poble de la Llibertat (PDL).

Segons Berlusconi, Itàlia "necessita un govern sòlid i no podem comptar amb els que no garanteixen el màxim de lleialtat al programa aprovat pels electors", ha afegit, en clara referència a la sortida dilluns de l'executiu dels membres de Futur i Llibertat (FLI), el partit creat pel president de la Cambra de Diputats, Gianfranco Fini, després de ser expulsat aquest estiu del PDL.

Preguntat en un acte a Quirinale sobre la possibilitat de formar nou govern sense necessitat d'acudir a les urnes, "Il Cavaliere" s'ha mostrat rotund: "No crec que es pugui aconseguir". Berlusconi també ha descartat una crisi de govern. "Només amb abstoluta irresponsabilitat es pot pensar a posar en crisi un govern que fins fa un temps era el més sòlid i el més ben situat a Europa, amb tres anys de mandat per davant, una forta majoria parlamentària i amb un president del Consell que és el primer a Europa en opinió dels ciutadans".

El president de la República, Giorgio Napolitano, ha acordat amb els presidents de la Cambra de Representants i del Senat, Gianfranco Fini i Renato Schifiani, la celebració de la votació de les mocions el 14 de desembre. Aquest dia, el primer ministre compareixerà al matí al Senat i a la tarda davant la Cambra de Diputats. La votació de les dues mocions se celebrarà l'endemà, primer al Senat i després a la Cambra de Diputats.

Així doncs, tant en el PDL com a la Lliga Nord, el seu soci de coalició, ja es preparen per a les eleccions anticipades i tenen fins i tot una data, el 27 de març. Aquesta data l'havia avançat ahir a la nit la Lliga Nord i avui ha estat confirmada pel ministre de Defensa i coordinador del PDL, Ignazio La Russa: "Si el govern no aconsegueix la confiança, el tempo serà aquest: votació el 27 de març".
Anar al contingut