Roma

Berlusconi afronta avui contra les cordes dues votacions clau enmig de rumors de dimissió

Avui és un dia clau per a Berlusconi i per a Itàlia. El primer ministre italià ha de superar la votació dels comptes de l'Estat i preveu plantejar una moció de confiança sobre les mesures que li exigeixen Brussel·les i el Banc Central Europeu. No sembla fàcil que se'n surti. Una vintena de diputats de la seva formació li han girat l'esquena i els rumors sobre la dimissió de Berlusconi són insistents. Fins i tot el mateix ministre d'Economia, Giulio Tremonti, ha dit públicament que "Il cavaliere" ha de plegar. També hi ha la pressió del carrer. Berlusconi confia en les gestions d'última hora que altres vegades li han salvat el coll, però aquest cop sembla que ho tindrà molt complicat.

Actualitzat
Així doncs, Silvio Berlusconi afronta, avui, dues votacions parlamentàries clau: el balanç dels comptes del 2010 i una moció de confiança sobre les reformes econòmiques exigides per Brussel·les. El primer ministre italià, que ha negat que vulgui dimitir, ha convocat la moció per saber qui el vol trair.

El govern ja va perdre la votació dels comptes de l'Estat a l'octubre en produir-se un empat de 290 vots. Això va desencadenar una moció de confiança que Berlusconi va guanyar per poc. Ara el context es presenta molt més complicat.

Pressions perquè dimiteixi

L'oposició insisteix a demanar la dimissió del primer ministre i es reunirà abans del debat sobre els pressupostos per consensuar un posicionament i estudiar la possibilitat de presentar una moció de censura a Berlusconi.

Els rumors de la dimissió del primer ministre s'han sentit al llarg d'aquest dilluns fins que el mateix Silvio Berlusconi ho ha desmentit. En una conversa amb el diari "Libero", afí a "Il Cavaliere", Berlusconi ha assegurat taxatiu que aquests rumors "no tenen cap fonament".

També ho ha negat en el seu Facebook. El primer ministre italià ha qualificat de "traïdors" els diputats de la seva formació que han passat a l'oposició pel desacord amb les reformes econòmiques i ha dit que espera "poder mirar-los a la cara".

La prima de risc, l'altra protagonista

La delicada situació política que travessa Itàlia ha tingut el seu efecte als mercats. La prima de risc italiana ha assolit els 490 punts bàsics, un nou rècord des de la creació de l'euro. Els tipus d'interès també s'han enfilat fins al 6,6%. A primera hora del dia, la Borsa de Milà s'ha enfonsat, però ha aconseguit remuntar fins a tancar amb uns guanys de l'1,32%.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut