Roma

Berlusconi accelera la reforma de la llei que farà que prescriguin els dos judicis que té pendents

El govern conservador de Silvio Berlusconi presenta aquest dimecres al Senat el projecte de llei per reformar el sistema judicial, que permetrà reduir el termini màxim de durada dels processos. D'aquesta reforma se'n pot beneficiar el primer ministre, que en aquests moments té dos judicis pendents, ja que preveu que les causes a persones sense antecedents penals no durin més de sis anys en total. La llei de reforma judicial és fruit de l'acord a què van arribar aquest dimarts Berlusconi i el president de la Cambra dels Diputats italiana, Gianfranco Fini.

Actualitzat
La llei preveu que un procés no pugui durar més de dos anys en cadascun dels graus: primera instància, en apel·lació o davant del Suprem, com demana el Consell d'Europa.

Segons l'esborrany de la llei, del qual se'n coneixeran més detalls quan arribi al Senat, aquesta s'aplicarà als processos en primer grau actualment en marxa que es refereixin a delictes castigats amb un màxim de deu anys de presó, a excepció dels casos relacionats amb terrorisme i la màfia, així com els assassinats.

Per aquest motiu, la resta de processos que durin més d'aquest temps prescriuran i aquest seria el cas dels dos judicis a què ha de fer front Berlusconi, un cop el Tribunal Constitucional va invalidar la llei d'immunitat als alts càrrecs de l'Estat.

Diversos mitjans italians publiquen que el "cas Mills" en el que el primer ministre està acusat de corrupció en actes judicials hauria prescrit el 30 d'octubre del 2009 si es compta el dia de l'enviament a judici, o bé ho farà el 13 de març del 2010 si la data a considerar és la de la primera audiència.

En el cas del "judici Mediaset" pel qual Berlusconi està imputat per frau fiscal, el cas prescriurà el 21 de novembre del 2009 si es té en compte la data de la primera vista.

A més, hi ha dos casos pendents més, en fase preliminar, que també podrien afectar Silvio Berlusconi. La fiscalia de Milà investiga el primer ministre per un presumpte delicte d'apropiació indeguda en l'anomenat "cas Mediatrade" sobre la compravenda de drets televisius i un jutjat de Roma també estudia un possible cas de corrupció de dos senadors durant la votació de Romano Prodi.
Anar al contingut