Pla general de la plaça Sant Pere de Berga, plena a vessar per donar la benvinguda a la Patum. Imatge del 14 de juny del 2017. (Horitzontal)
Pla general de la plaça Sant Pere de Berga, plena a vessar per donar la benvinguda a la Patum. Imatge del 14 de juny del 2017. (Horitzontal)

Berga ja fa olor de Patum

ACN Berga.-El termòmetre de la plaça Sant Pere de Berga marca 33 graus a l'ombra aquest dimecres al migdia, però això no és cap excusa per a centenars de berguedans, que no s'han volgut perdre l'arrancada de Patum. A partir d'aquest dimecres, s'inicien quatre dies de festa intensa que s'acabaran la nit del diumenge amb la Patum completa. Una Patum marcada per la crisi de la comparsa dels Plens, que ha fet que, per primer cop a la història, s'hagin sortejat els salts de Plens. A més, a la festa d'enguany també hi ha un reforç de la seguretat i es prohibirà l'entrada de motxilles a la plaça durant els salts. D'altra banda, la Patum Infantil s'ha vist obligada a aplicar més restriccions degut a la nova normativa de foc, que fa que els menors de deu anys no puguin formar part de cap comparsa de foc. La festa continuarà aquest vespre amb el passacarrers.

Tabal, Maces, Guites i Gegants Vells, acompanyats de la Cobla Pirineu, sortiran de la plaça de Sant Pere aquest vespre pel tradicional passacarrers. Durant el recorregut, s'aturaran davant de les residències de les autoritats locals per fer-hi un salt. La celebració es preveu que s'acabi ben entrada la matinada amb els tradicionals tirabols a la plaça de Sant Pere. Un petit escalfament de cara a dijous, quan es farà la primera Patum completa amb un dels moments més esperats de la celebració, el salt de Plens.Crisi a la comparsa dels PlensLa Patum d'aquest 2017 està marcada per la crisi de la comparsa dels Plens. L'Ajuntament ha hagut d'assumir la gestió directa de la comparsa i, per primer cop a la història, s'han sortejat els salts. El sorteig de part d'aquests salts, en concret 152, s'ha fet aquest dimarts i hi ha participat més de 300 persones, la majoria berguedans, però també gent de fora de la comarca. L'alcaldessa de Berga ha explicat que aquest any s'ha fet d'aquesta manera, però que no té cap sentit que l'Ajuntament hagi de ser "el fiscalitzador" i que, per tant, el repartiment dels salts és "una qüestió que la comparsa s'haurà d'autogestionar sempre i quan les formules de l'autogestió siguin participades i es puguin conèixer". Nova normativa del foc L'obligació d'aplicar la disposició addicional sisena de la normativa de foc a la Patum Infantil de Berga ha comportat canvis substancials en l'organització de la festa, que s'ha de celebrar aquest divendres. La principal afectació ha estat que els nens menors de deu anys no poden participar en cap de les comparses de foc -plens, guites i maces-. L'entitat va endegar una recollida de signatures i està treballant perquè se'ls apliqui una excepció de la llei de cara a la Patum del 2018. Com a mostra del seu desacord, l'organització de la festa ha penjat una pancarta des d'un balcó pròxim a l'Ajuntament, on es qualifica la nova normativa del foc de "ridícula" i s'afegeix que aquesta llei "està feta per buròcrates que no tenen ni idea de què són les nostres festes i tradicions".

Anar al contingut