Berga

Berga esclata amb la primera Patum completa

La commemoració de l'aniversari dels gegants, que compleixen 150 anys els vells i 125 els nous, fa preveure una festa encara més concorreguda

Actualitzat

Dijous al vespre, primera Patum completa a Berga. La celebració ha començat puntualment a dos quarts de deu del vespre amb el cant d'"Els segadors". Un any més, com marca la tradició, unes 6.000 persones han saltat els balls de totes les comparses -els turcs i cavallets, les maces, les guites, l'àliga, els nans vells, els gegants i els nans nous-  en una plaça de Sant Pere plena a vessar.

La Patum arrenca aliena a la polèmica entre l'Ajuntament i l'església

La Patum d'enguany presenta algunes novetats, sobretot en l'àmbit protocol·lari. L'equip de govern municipal, ara de la CUP, no ha assistit a la missa tradicional que se celebra abans de la Patum de lluïment i el primer banc ha quedat buit durant la missa de Corpus. Els sis regidors tampoc assistiran a l'acte religiós de diumenge.

"La institució és aconfessional, i nosaltres representem el poble. El poble està en ple a la plaça" ha explicat la regidora de la Patum, Mònica Garcia. Tampoc han convidat al balcó d'autoritats cap representant religiós ni de les forces de seguretat. De fet, volen establir un reglament que obri aquest balcó a tota la ciutadania.

A banda d'aquests canvis, la Patum manté la seva essència. És una festa molt fidel als seus orígens tot i els segles d'història que té. Al vespre s'ha fet la Patum Completa amb l'esperat salt de Plens, a dos quarts de deu, i diumenge també hi haurà una altra Patum Completa, a la qual tothom estarà atent perquè, en un dels primers salts, el primer que faran els gegants, ballaran a ritme de la música de Bruce Springsteen.

El Boss els ha cedit els drets d'una de les seves cançons, del tema "If I should fall behind", per celebrar l'aniversari dels quatre gegants: 150 anys els vells, 125 els nous.

Una Patum especial pels gegants

"No és només una festa major, no és només un moment de passar-t'ho bé, és un moment de retrobar-te amb els orígens, amb la ciutat. És com una cosa que portes molt a dintre i que cada any recuperes en aquests cinc dies", ha explicat Pere Gendrau, el portaveu dels geganters de Berga. La Patum és un sentiment que comparteixen tots els patumaires, i els geganters no en són una excepció. Una Patum que la Unesco va declarar patrimoni oral i immaterial de la humanitat l'any 2005.

Per commemorar l'aniversari dels quatre gegants, exhibeixen peces històriques de les dues parelles, com el primer casquet que va dur la geganta nova, el 1891, documents que daten del 1622, que ja feien referència a un gegant, o la factura de compra dels gegants nous. Van costar 1.150 pessetes i els van adquirir a la fàbrica La Perfección de Barcelona. Les dues parelles, en un principi, no vestien de sarraïns, com ara, però conserven l'essència dels orígens, ja que, diuen, són uns gegants fets a l'antiga.

"Mai surten de Berga, només ballen aquests cinc dies. És diferent d'altres gegants, i això també provoca molt debat. A part, també hi ha el tema del pes, que pesen molt més que els altres" ha dit Albert Dorna, un membre dels geganters. I és que pesen uns cent quilos, que els geganters porten estoicament, per torns, en cada salt.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut