Istanbul

Benet XVI tanca el seu viatge a Turquia resant com un musulmà en direcció a la Meca a l'interior de la Mesquita Blava d'Istanbul

Benet XVI, en un gest sense precedents, ha resat en direcció a la Meca com ho fan els musulmans durant la seva visita a la Mesquita Blava d'Istanbul. El Papa, acompanyat pel gran muftí de la capital, Mustafa Cagrici, ha recorregut descalç l'interior de la mesquita. El muftí ha explicat al Papa les regles de la pregària musulmana, que Benet XVI ha seguit a l'hora de resar. Els dos líders religiosos s'han intercanviat regals. Per al Papa, un verset cal·ligrafiat representant un colom amb el text "En nom de Déu el misericordiós". El del muftí, la reproducció d'un mosaic representant també un colom i amb la inscripció: "Un feliç senyal del destí". Benet XVI havia visitat poc abans el Museu de Santa Sofia.

Actualitzat

Jornada culminant de la visita oficial del Papa a Turquia. El pontífex ha començat el dia assistint a la celebració d'una divina litúrgia conjunta amb el patriarca ecumènic i líder espiritual dels cristians ortodoxos, Bartomeu I. Aquesta missa, en honor a sant Andreu, s'ha celebrat a l'església de Sant Jordi, al barri de Fanar, cor del patriarcat ortodox de Constantinoble, que representa uns 300 milions de cristians repartits per tot el món.

Els dos líders religiosos cristians han coincidit en la necessitat de seguir dialogant, però el fet que el pontífex no concelebrés la missa a l'església de Sant Jordi evidencia ja les divergències no només litúrgiques, sinó també teològiques, entre catòlics i ortodoxos.

Benet XVI ha recordat, a més, davant Bartomeu I, una de les principals divergències: la primacia del Papa sobre tota la cristiandat. Benet XVI ha qualificat d'"escàndol per al món" i "obstacle per a la proclamació de l'Evangeli" la divisió entre els cristians d'Orient i Occident. I, recordant les paraules de Jesús als apòstols abans de morir, "que tots siguin un perquè el món cregui", el pontífex ha dit que l'Església només és creïble a través de la "comunió fraterna entre tots els cristians".

En aquest mateix escenari, Benet XVI i Bartomeu I han firmat el document més important d'aquesta visita del pontífex a Turquia, una declaració conjunta que pretén fer un pas en favor de la unitat de totes les confessions cristianes i en la qual tots dos afirmen que la llibertat religiosa ha de formar part dels criteris d'entrada a la Unió Europea. Aquest camí cap a la reconciliació es va iniciar el 1965, abans de la sessió final del Concili Vaticà II, quan el papa Pau VI i el patriarca Atenàgores van retirar les mútues excomunions que van donar lloc al cisma del 1054.

Després, al mateix barri de Fanar s'han viscut importants moments entre el patriarcat ecumènic i l'Església catòlica, entre ells la creació d'una comissió mixta per al diàleg teològic.

El 1979, igual que ara Benet XVI, el papa Joan Pau II va decidir viatjar a Istanbul per a la festa dedicada a sant Andreu amb la intenció d'entrevistar-se amb el patriarca Demetri I. Durant aquella visita es va actualitzar el vell compromís i totes dues parts van nomenar els seus delegats en els mesos següents. Fins ara, s'han reunit almenys vuit vegades, i fruit d'aquest diàleg s'han publicat quatre documents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut