Rawalpindi

Benazir Bhutto mor en un atemptat suïcida després d'un míting electoral al Pakistan

Benazir Bhutto ha mort assassinada. Aquest dijous al migdia havia acabat un míting electoral a Rawalpindi i ja havia pujat al seu cotxe, quan un terrorista suïcida li ha disparat diversos trets, que l'haurien ferida al cap i al coll, abans d'autoimmolar-se amb un cinturó explosiu. L'explosió ha mort almenys setze persones. El president del Pakistan, Pervez Musharraf, ha fet una crida a "la pau" en un missatge televisat a tot el país i ha decretat tres dies de dol oficial per la mort de Benazir Bhutto. Però la crida de Musharraf no ha pogut impedir que l'opositor Nawaz Sharif convoqués per aquest divendres un dia de vaga general de protesta, ni que hagin esclatat aldarulls arreu del país. Un portaveu d'Al-Qaeda s'ha atribuït la responsabilitat de l'atemptat.

Actualitzat

Benazir Bhutto ha estat assassinada, aquest dijous al migdia, només un mes i mig després de tornar al Pakistan al cap d'anys d'exili autoimposat a Londres. Bhutto participava en un acte electoral de la seva formació, el Partit Popular del Pakistan, a la ciutat de Rawalpindi, a una vintena de quilòmetres de la capital, Islamabad.

Segons fonts policials, quan Benazir Bhutto havia acabat el míting electoral i es disposava a pujar al seu cotxe, un terrorista suïcida li ha disparat diversos trets, que l'haurien ferida al coll i al cap, abans d'autoimmolar-se amb un cinturó explosiu. A conseqüència de la deflagració, han mort almenys setze persones i una cinquantena han resultat ferides. Un portaveu d'Al-Qaeda s'ha atribuït la responsabilitat de l'atemptat. En una trucada telefònica a Adnkronos International (AKI), el principal responsable de l'organització de Bin Laden a l'Afganistan, Mustafa Abu Al-Yazid, ha dit que amb aquest atemptat "hem eliminat l'actiu més valuós dels Estats Units, que havia promès derrotar els mujahidins".

El president del país, Pervez Musharraf, ha reunit d'urgència el govern per analitzar la situació i després ha adreçat un missatge televistat al país demanant pau i tranquil·litat, i anunciant tres dies de dol per la mort de Bhutto. El govern pakistanès ha posat en estat de màxima alerta les forces de seguretat a tot el país. Tot i això, ja hi ha hagut els primers incidents violents, que han provocat un nombre encara indeterminat de morts. A quatre policies els han ferit a trets i han calat foc a una vintena de cases d'un poble proper a Karachi, on va néixer Benazir Bhutto. D'altra banda, a Jacobabad, han calat foc a l'edifici del Tribunal de Justícia i en altres dependències oficials. A la ciutat de Peshawar, al nord-oest del país, la policia ha dispersat amb gasos lacrimògens una manifestació contra Musharraf.

Els islamistes radicals pakistanesos consideren Bhutto una aliada del seu gran enemic, el president Pervez Musharraf, amb qui, segons tots els indicis, havia de compartir el poder com a primera ministra després de les eleccions del 8 de gener. El Partit Popular del Pakistan era el favorit en les eleccions. L'altre líder de l'oposició i també exprimer ministre, Nawaz Sharif, ha fet una crida al boicot de les eleccions del 8 de gener i a una vaga general de protesta per aquest divendres.

Bhutto ja havia estat al punt de mira dels islamistes el mateix dia del seu retorn al Pakistan, el 18 d'octubre. Un doble atemptat suïcida va matar 139 persones, però ella, aleshores, en va sortir indemne. Dies abans, Bhutto havia tancat un pacte amb el president Musharraf en virtut del qual la va amnistiar dels delictes de corrupció dels quals estava acusada. A canvi, Bhutto es mostrava disposada a cohabitar amb Musharraf com a primera ministra. Era el panorama preferit pel gran aliat del Pakistan, els Estats Units. 

Hores abans de l'atemptat contra Bhutto, també a Rawalpindi, uns homes armats han tirotejat partidaris de l'exprimer ministre Nawaz Sharif, que no es pot presentar a les eleccions del 8 de gener. Hi han mort tres persones més.

Les eleccions al Parlament han de restaurar el govern civil al Pakistan després de vuit anys de govern militar encapçalat per l'actual president, Pervez Musharraf. Bhutto era la favorita per assumir el càrrec de primera ministra.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut