Imatge d'arxiu d'Elio di Rupo, en una compareixença pública (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'Elio di Rupo, en una compareixença pública (Foto: Reuters)
Brussel·les

Bèlgica tanca un principi d'acord per formar govern després d'un buit de poder d'un any i mig

Un any i mig després que Bèlgica va celebrar eleccions, els sis partits que negocien la formació d'un executiu han tancat un principi d'acord sobre el programa de govern, fet que es considera el final de la crisi política del país. El nou primer ministre belga serà el líder socialista, Elio Di Rupo, el primer francòfon que liderarà el govern belga des del 1979 i que no domina gaire l'altre idioma del país, el neerlandès.

RedaccióActualitzat
Socialistes, liberals i democristians flamencs i francòfons es tornaran a reunir aquest dijous per repassar les 185 pàgines de l'acord i donar-hi el vistiplau definitiu.

Encara queden per determinar els noms dels membres del nou executiu. Els partits flamencs, que representen la comunitat majoritària, ja han dit clarament que no veurien amb bons ulls que hi hagués més ministres de la minoria francòfona -a la qual pertany el primer ministre- que de la majoria flamenca al govern.

Després de la reunió d'aquest dijous, està previst que els partits convoquin les seves executives durant el cap de setmana i que el nou govern pugui jurar els càrrecs al començament de la setmana que ve, probablement dilluns. A continuació, Elio Di Rupo hauria de presentar el govern i el seu programa al Parlament, un tràmit que requereix dos dies, de manera que el nou executiu podria estar en marxa a partir de dimecres.
Anar al contingut