Brussel·les

Bèlgica inicia la tramitació de la llei que ha de permetre l'eutanàsia en menors

El Senat belga ha aprovat la tramitació de la llei que ha de permetre a menors de 18 anys amb una malaltia incurable i terminal recórrer al suïcidi assistit. El tràmit parlamentari es preveu que duri almenys fins el maig per la seva complexitat. Bèlgica, Holanda, Luxemburg i Suïssa són els únics països a Europa que apliquen l'eutanàsia.

RedaccióActualitzat

Bèlgica aplica l'eutanàsia activa des del 2002. Només l'any passat un total de 1.432 persones hi van recórrer, un 25% més que l'any anterior. Després de més d'una dècada, la societat belga s'ha embrancat en un nou debat: aplicar l'eutanàsia a menors.

El Senat belga ha aprovat ampliar la llei del suïcidi assistit perquè menors de 18 anys amb malalties terminals incurables s'hi puguin acollir. El text ha provocat una gran divisió a la cambra. Com es tractava d'un tema ètic, la majoria dels senadors han votat segons la seva llibertat de consciència, però s'han format dos bàndols clars. D'entre els partits que formen la coalició de govern, els cristianodemòcrates francòfons i els seus homòlegs flamencs s'hi han oposat. Liberals, socialistes, nacionalistes flamencs i verds hi han votat a favor.

La normativa estableix que els nens o adolescents podrien sol·licitar l'eutanàsia únicament a la fase final de la seva malaltia, quan els metges prevegin la mort a "curt termini", A banda de l'opinió dels metges i l'examen d'un psicòleg, que ha de determinar si el menor és conscient del que demana, serà necessari "l'acord explícit" dels pares. Aquest ha estat un dels punts que més controvèrsia ha generat.

Les Esglésies Catòlica Protestant, Evangèlica, Anglicana i Ortodoxa rebutgen la mesura. En un document signat conjuntament asseguren que "proposar que els menors puguin decidir sobre la seva pròpia eutanàsia és una forma de falsejar la seva facultat de judici i per tant la seva llibertat".

Les associacions de metges i organitzacions cíviques laiques i atees hi estan a favor. "És una realitat: els nens moren. I tenen els mateixos drets que els adults per tenir la millor cura. Això significa també el dret a no patir", afirma la doctora Dominique Biarent, cap de l'àrea de Cures Intensives de l'hospital infantil Reina Fabiola.

La tramitació parlamentària encara té per davant un camí llarg i és poc probable que estigui enllestida abans del maig, quan acaba la legislatura, segons apunten els mitjans belgues. A Europa, només Bèlgica, Holanda, Suïssa i Luxemburg apliquen el suïcidi assistit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut