Bèlgica és l'únic país del món on l'eutanàsia està permesa per als menors d'edat
Bèlgica és l'únic país del món on l'eutanàsia està permesa per als menors d'edat
Bèlgica

Bèlgica aplica per primera vegada l'eutanàsia a un menor en fase terminal

És l'únic país del món on la llei reconeix el dret a una mort digna als menors en fase terminal

RedaccióActualitzat

Bèlgica ha aplicat l'eutanàsia, per primera vegada, a un menor d'edat que ho havia demanat expressament perquè tenia una malaltia incurable en fase terminal. Bèlgica és l'únic país del món on l'eutanàsia està permesa per als menors d'edat.

L'administració belga ha volgut protegir la intimitat del menor malalt i de la seva família i no ha filtrat cap informació sobre la seva identitat, la seva edat o en quin hospital estava ingressat.

Aquesta és la primera vegada que Bèlgica reconeix a un nen o un adolescent el dret a la mort digna des que es va aprovar la reforma de la llei de l'eutanàsia l'any 2014, que no estableix cap límit d'edat.

La llei exigeix, en canvi, que el menor tingui capacitat de discerniment per saber què demana, que hi hagi el consentiment dels pares, i que hi hagi informes mèdics i psiquiàtrics favorables.

El president de la comissió belga sobre l'eutanàsia, Wim Distelmans, ha declarat a la premsa que es tracta d'un cas excepcional que reunia totes les exigències legals i que el menor "tenia dolor constant i insuportable que no podia ser apaivagat a causa de la malaltia incurable".

La modificació de la llei sobre l'eutanàsia va causar una gran controvèrsia a Bèlgica, un país de tradició catòlica. Un dels impulsors de la modificació de la llei, el senador socialista Philippe Mahoux, ha explicat que calia donar resposta a les demandes de metges pediatres i infermers que reclamaven una resposta dins la legalitat per als menors que tenien patiments insuportables.

Anar al contingut