Brussel·les

Bèlgica acorda el nou govern 540 dies després de les eleccions

Després d'un any i mig de crisi política a Bèlgica, finalment els sis partits de la coalició han trobat una solució per formar govern. El nou govern belga tindrà 13 ministres -6 de francòfons i 6 de flamencs, tal com mana la constitució- i el primer ministre serà Elio Di Rupo, el primer való que ocupa el càrrec en més de 35 anys. Els ministres juraran el càrrec dimarts i, l'endemà, el president presentarà el seu programa de govern al Parlament.

RedaccióActualitzat
Divuit mesos després de la caiguda del govern d'Yves Leterme i 540 dies després de les eleccions legislatives del 13 de juny de 2010, ha calgut una negociació maratoniana per sortir de la crisi política. El nou govern suma els socialistes flamencs, els francòfons i els liberals i democratacristians, tant dels uns com dels altres.

Di Rupo, un való que no domina el neerlandès, llengua del 60% de la població belga, haurà de conduir una política d'austeritat sense precedents per reduir el dèficit un 2,8%, tal com exigeix la UE.

El nou cap del govern belga trenca molts tabús. És el primer fill d'immigrants que serà primer ministre de Bèlgica. És el fill d'uns immigrants italians molt pobres. També és el primer ministre que es declara obertament homosexual. I és el primer francòfon que serà primer ministre des de l'any 1974.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut