Barcelona

Belbel s'estrena a la direcció del TNC amb cinc muntatges d'autors catalans

El dramaturg Sergi Belbel estrena el seu càrrec al capdavant de la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb la programació durant el primer trimestre de la temporada que ve amb cinc espectacles d'autors catalans, un dels quals dirigirà ell mateix. Es tracta de "Valentina", obra d'Àngel Guimerà que obrirà la temporada 2006-2007 a la sala Petita, mentre que a la Gran hi haurà "En pólvora", un text realista de Carles Soldevila que ell mateix dirigirà. També hi haurà dos espectacles dirigits per Jordi Aspa, en els quals es repassen els trenta anys de la companyia "Marduix" i la reposició d'"Uuuuuh!", de Gerard Vázquez.

Actualitzat

Belbel ha presentat aquesta programació com a "expressament volguda", perquè "som al Teatre Nacional de Catalunya i són autors nostres, sense per això excloure els de la resta d'Espanya i els internacionals".

Belbel, de 42 anys, és director artístic del TNC des de principi d'aquest mes, i s'ha fixat com a "gran eix" de la programació del teatre la dramatúrgia catalana, tant clàssica com contemporània. Quant a la clàssica, per a la qual compta amb l'assessoria de Feliu Formosa i Jordi Castellanos, ha parlat "del gran dèficit" que hi ha "a causa del franquisme i els primers anys de la transició".

La programació

La programació l'obrirà el 28 de setembre a la sala Petita un muntatge de "Valentina", obra d'Àngel Guimerà sobre la rebel·lió d'una jove de 17 anys davant la hipocresia del món d'adults i de la burgesia que l'envolta, dirigida per Toni Casares.

El mateix Belbel, que en aquests últims anys no havia posat en escena un clàssic català, dirigirà a partir del 2 de novembre a la sala Gran del TNC "En pólvora", un text realista de 1893 de Carles Soldevila recreat en una fàbrica tèxtil, un entorn que el director teatral coneix bé, ja que va néixer a Terrassa.

A la cartellera del primer trimestre del TNC figuraran també dos espectacles dirigits per Jordi Aspa en els quals es repassen els trenta anys de la companyia de titelles Marduix, i la reposició d'"Uuuuh!", de Gerard Vázquez, sobre un moment de la vida del pallasso Charlie Rivel, de la qual s'està filmant la versió cinematogràfica.

Sobre teatre familiar, una altra de les grans línies que Belbel vol reforçar amb l'assessoria de Joan Font, el nou responsable de la direcció artística del TNC ha anunciat dos espectacles cada cap de setmana al matí.

Joan Font, de Comediants, i Albert Espinosa signen "El gran secret/El petit secret", una obra que es podrà veure a la sala Tallers a partir del 13 de desembre en versió per a públic adult primer i per a públic infantil després, que presenta un relat d'amor per mitjà de la història del teatre.

L'únic muntatge internacional del primer trimestre de programació del TNC serà "Ed/Blanco", una coreografia del Cullberg Ballet d'Estocolm, que encara no s'ha estrenat i que es veurà del 4 al 8 d'octubre a la sala Gran del teatre.

Belbel ha presentat la dansa com "un dels pilars del nostre teatre" i ha deixat per a més endavant l'anunci de noves iniciatives en el seu suport, que passaran segurament per projectes nous a la sala Tallers.

Anar al contingut