Sant Sebastià

Batasuna planteja a les bases una nova estratègia "sense violència", segons "Gara"

L'esquerra abertzale radical podria haver iniciat el debat entre les seves bases per materialitzar un canvi de cicle. Això és el que publica avui el diari basc "Gara". Segons el rotatiu, Batasuna defensaria obrir un procés democràtic que doni força a l'independentisme basc i que es desenvolupi "sense cap violència i sense cap ingerència externa". Malgrat les detencions d'Otegi o Etxeberria de la setmana passada, les bases haurien continuat el debat, buscant una estratègia oficial.

Actualitzat
Hi ha moviments en l'esquerra independentista basca, al marge de les detencions que hi va haver la setmana passada d'alguns dels seus líders més destacats, acusats d'intentar reconstruir la cúpula de la il·legalitzada Batasuna, dirigents com Arnaldo Otegi, Rufi Etxeberria o l'exlíder del sindicat abertzale LAB, Rafa Díez Usabiaga. 

L'objectiu de Batasuna passaria per un procés dinàmic i gradual per canviar les actuals regles del joc, "un procés democràtic que tingui com a base la paraula i la decisió de la ciutadania basca i que s'ha de realitzar sense cap violència ni ingerència externa", s'afirma en un document de 36 folis al qual assegura haver tingut accés el diari "Gara". La intenció seria convertir l'estat espanyol en el "botxí" i l'esquerra abertzale en les víctimes.

Batasuna també fa autocrítica

L'esquerra independentista basca també fa autocrítica, especialment des del final del procés de pau del 2007. "Sembla que no ens hem adonat de per què i per a què vam obrir el procés democràtic". "No hem interioritzat prou que és l'hora d'encarrilar el canvi polític i això ens obliga a canviar nosaltres mateixos", continua.

També es parla de falta de cohesió: "A conseqüència de la falta de cohesió i dels diferents criteris, al llarg del procés l'esquerra abertzale va canviar el seu disseny i va girar l'esquena a l'acumulació de forces", afirma encara en referència al procés de pau.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut