Sant Sebastià

Batasuna nega haver pactat amb ETA el comunicat en què demanava a la banda que mantingués els compromisos de la treva

Batasuna no va acordar amb ningú el comunicat d'ahir en què demanava a ETA que mantingués els compromisos que va adoptar quan va anunciar la treva. Ho ha dit Joseba Permach en una roda de premsa a Bilbao. Quan li han preguntat si Batasuna havia pactat amb la banda el comunicat, Permach ha respost que la decisió s'havia pres "on s'havia de prendre, a la Mesa Nacional", el màxim òrgan de decisió de Batasuna. El dirigent abertzale també ha negat que la seva formació hagi mantingut cap "reunió formal" amb els socialistes bascos després dels atemptats de Barajas, una informació que publica avui "El Mundo".

Actualitzat
Permach, que ha dit que en els pròxims dies anunciaran si se sumen a la manifestació convocada pel lehendakari per dissabte a Bilbao, no està d'acord que es consideri "insuficient" la declaració d'ahir d'Otegi. El dirigent abertzale sí que considera insuficient, en canvi, l'actitud de responsables polítics, sobretot del PSOE, al llarg dels nou mesos de treva.

"No han estat capaços de fer cap pas en la bona direcció i, desgraciadament, sí que n'han fet molts en la mala direcció. El govern espanyol l'únic que ha intentat és un procés d'assimilació i humiliació de l'esquerra abertzale", ha afirmat Permach, per qui el govern manté l'estratègia repressiva.

Segons Permach, en aquesta "situació de crítica o de crisi", tots els partits, inclòs el seu, haurien estat suspesos per no haver aconseguit tirar endavant el procés" de pau. Batasuna, ha afegit, "no pot dir que s'hagi intentat desencallar la situació amb un atemptat", ja que les "raons per les quals ETA ha comès l'atemptat les ha d'explicar ETA".

Ara, l'objectiu de Batasuna és "construir bases sòlides per tirar el procés endavant i arrencar compromisos dels agents del país", ha explicat Permach.

Sobre la manifestació convocada pel govern basc amb el lema "Per la pau i el diàleg", el dirigent abertzale ha dit que tindran en compte la crida i en els pròxims dies faran pública la decisió. Permach ha explicat que el partit encara no ha fet una reflexió respecte a aquesta qüestió i que "totes les possibilitats estan obertes".

Finalment, Joseba Permach ha criticat l'actuació de l'Ertzaintza de dissabte passat a Sant Sebastià, quan va impedir la manifestació de simpatitzants d'Askatasuna, "perquè posa de manifest que es continua apostant per la judicialització, i aquest no és el camí".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut