Pamplona

Batasuna demana el vot per ANB i el PP ho aprofita per exigir-ne la il·legalització

Les eleccions municipals al País Basc i Navarra es viuen d'una manera especial. La polèmica anul·lació de la totalitat de llistes de les agrupacions electorals que s'havien presentat sota la marca Abertzale Socialistak, que tenien el suport explícit de Batasuna, encara cueja. La il·legalitzada formació ha decidit demanar el vot per la històrica Acció Nacionalista Basca, justificant-ho dient que ANB és l'únic partit compromès amb un procés democràtic de pau i l'únic que sempre ha sabut defensar el seu país i els seus drets nacionals per davant d'interessos personals. L'anunci ja ha fet que el Partit Popular basc reclami la il·legalització total d'ANB.

Actualitzat
Crida i emplaçament de la il·legalitzada Batasuna a les seves bases socials i electorals perquè el pròxim 27 de maig omplin les urnes amb paperetes d’Acció Nacionalista Basca. Ho justifiquen per la necessitat de sumar esforços en un moment en què el país, assegura l’abertzale Pernando Barrena, s’està jugant la solució definitiva al conflicte. En una roda de premsa des de Pamplona, Barrena ha demanat a les bases abertzales d’Àlaba, Guipúscoa, Biscaia i Navarra unir forces perquè guanyi el procés de pau després de qualificar d’"agressió” l’anul·lació de les agrupacions electorals que s’havien presentat sota la marca Abertzale Socialistak.

El dirigent de Batasuna ha subratllat que ANB, a qui el Constitucional també ha anul·lat la meitat de les candidatures que ha presentat, és l'únic partit que ha fet front a la impugnació i posterior anul·lació d'AS. També ha alabat que des de la seva constitució hagi plantejat de forma clara els seus compromisos, que passen per defensar el seu país i lluitar pels seus drets nacionals amb la classe treballadora i des de la defensa dels ideals d'esquerra i republicans.

En contraposició, Barrena ha criticat que les altres formacions s'hagin dedicat a "mirar-se el melic, a mirar als seus interessos particulars i a les seves poltrones". En aquest capítol de crítiques, el dirigent abertzale també ha denunciat "l'actitud intransigent i contrària" del PSOE i el PNB, la qual creu que és un clar cop de porta a les aspiracions de construir un escenari polític diferent.

L’anunci que Batasuna demani el vot per ANB ha portat el dirigent del Partit Popular basc Carmelo Barrio a exigir al govern espanyol que iniciï el procés per il·legalitzar Acció Nacionalista Basca. Per Barrio, la demanda que ha fet Barrena a les seves bases demostra que l’”executiu central se n’hauria d’haver donat per assabentat fa temps”. La mateixa petició ha fet el secretari general del PP, Ángel Acebes, que ha assegurat que l'anunci de Barrena significa que "els terroristes ja s'han tret la disfressa, amb què no han enganyat ningú, només el govern i el fiscal general de l'Estat".

La resta de formacions basques han renunciat a fer declaracions explícites sobre l’anunci de Batasuna. Des de les files dels socialistes bascos, però, Miguel Buen ha demanat a ANB que condemni les últimes accions de violència al carrer i que demostri que repudia la violència tal com recullen els estatuts de la històrica formació abertzale.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut