Bilbao

Batasuna considera els actes de kale borroka una resposta a l'estratègia "repressiva" de l'Estat

Batasuna creu que els actes de kale borroka registrats els últims dies a Euskadi són la "resposta" a la "repressió" que, segons la il·legalitzada formació abertzale, està portant a terme l'estat espanyol. Així ho ha afirmat el dirigent de Batasuna Pernando Barrena, que ha exemplificat aquestes actuacions del govern espanyol amb les darreres detencions practicades en relació amb la xarxa d'extorsió d'ETA. En declaracions a Euskal Telebista (ETB), Parrena ha dit que és una "llàstima" que es produeixin actes de violència al carrer, però que aquests actes s'emmarquen en les actuacions "que es produeixen cada dia en el marc de la iniciativa repressiva del govern".

Actualitzat

Barrena ha recordat que Batasuna va fer una crida a totes les parts, especialment al govern espanyol, perquè estigués a l'atura de les circumstàncies un cop ETA va declarar una treva indefinida. Segons el dirigent de la il·legalitzada Batasuna, l'executiu presidit per José Luis Rodríguez Zapatero hauria d'adoptar "les mesures necessàries per fer passes irreversibles cap a aquest escenari de pau i de garantia de tots els drets".

Per Barrena, la situació, però, no és aquesta. Al contrari, el portaveu abertzale creu que el govern espanyol "segueix manegant un esquema (...) que està molt més relacionat amb el passat que amb el futur d'aquest poble, amb detencions, mesures cautelars i audiències nacionals". Per Barrena, actes de kale borroka com el registrat contra la seu de Correus a Sant Sebastià i un caixer automàtic a Gorliz "haurien de desaparèixer com més aviat millor", però en el context de la desaparició "de tota aquesta aposta que encara es realitza per sectors de l'Estat d'aplicació de mesures de repressió".

Segons Barrena, és evident que la justícia "no és un cos estrany a les estructures de l'Estat", sinó que ambdues funcionen alhora i que el jutge Fernando Grande-Marlaska no ordenaria la detenció de suposats integrants de la xarxa d'extorsió d'ETA "si no hi hagués una aposta clara del govern de guanyar posicions negociadores".

Finalment, el portaveu de Batasuna ha negat que l'esquerra abertzale estigui preparant un nou partit legal i ha assegurat que li correspon al PSOE la derogació de la llei de partits perquè Batasuna pugui participar com a formació legal en la mesa per a la normalització política d'Euskadi.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut