Sant Sebastià

Batasuna assegura que el procés de pau no està trencat i que ara és més necessari que mai

El portaveu de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, ha comparegut a Sant Sebastià per valorar la situació creada després de l'atemptat d'ETA, un fet que, segons ell, no suposa una ruptura del procés de pau ni ens remunta a la situació anterior a la declaració d'alto el foc. Al contrari, Otegi ha assegurat que ara és més necessari que mai perquè és el que vol la majoria popular d'Euskal Herria i Espanya i perquè és l'única alternativa raonable, democràtica i eficaç per canviar l'escenari del país. Per això ha apostat per estabilitzar el procés de pau i, per fer-ho, ha demanat a totes les parts implicades, especialment al govern espanyol, gestos de no-agressió.

Actualitzat
Expectació a Sant Sebastià per la roda de premsa d'Arnaldo Otegi. Tothom esperava quines serien les paraules del portaveu de Batasuna després de l'atemptat d'ETA que ha posat fi a nou mesos de no-violència i que ho ha fet sense un comunicat previ de la banda anunciant el trencament de l'alto el foc que havien decretat el mes de març. No hi ha hagut condemna a l'acció terrorista i només ha dit que Batasuna comparteix la preocupació dels ciutadans bascos i espanyols.

Acompanyat d'altres membres de la mesa nacional de la formació il·legalitzada, ha dedicat les seves primeres paraules a manifestar la seva solidaritat amb els ferits i a desitjar l'aparició sa i estalvi del desaparegut en l'atemptat. Otegi ha comparegut just abans que es conegués que hi havia una segona persona en parador desconegut.

Ja en el terreny polític, Arnaldo Otegi ha recordat que l'esquerra abertzale fa mesos que insisteix que l'oportunitat de solucionar el conflicte està travessant moments de "bloquejos estructurals". En aquest sentit, ha denunciat que en nou mesos no hi ha hagut "ni un sol gest" per part del govern. Ha subratllat que no hi ha meses de diàleg polític, que no hi ha un acord polític, que no s'ha acostat els presos d'ETA i que l'etarra Iñaki de Juana Chaos, en vaga de fam, està a punt de morir. També ha ressaltat que dirigents socialistes s'han felicitat per haver fet menys que en anteriors treves. Per Otegi l'atemptat de Barajas no és res més que un fet més que s'afegeix a la mateixa situació que hi havia ahir.

Otegi ha fet una crida a reprendre el procés de pau, que segons ell no està trencat, i estabilitzar-lo definitivament. També ha dit que, si es confirma l'autoria d'ETA, en cap cas es retorna a l'escenari d'abans de la declaració d'alto el foc fet per la banda terrorista el 22 de març passat. El portaveu abertzale ha demanat a les parts implicades que propiciïn un escenari de "respecte i no-agressió" per tal de reconstruir les condicions que permetin reprendre el procés. Ha demanat també dosis de serenitat i responsabilitat a tots els partits i, en al·lusió especial al govern espanyol, el compromís inequívoc amb la solució al conflicte.

Batasuna també ha afegit que continua mantenint canals oberts amb tots els agents, tant polítics com sindicals, per superar aquesta situació i que impulsarà iniciatives per posar en marxa el procés de diàleg multilateral, el qual ha assegurat que és l'únic camí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut