Sant Sebastià

Batasuna acusa el govern d'incomplir els acords "firmats" abans de la treva

El portaveu de Batasuna, Pernando Barrena, ha acusat el govern central d'incomplir tots els acords "firmats" per possibilitar la treva que ETA va declarar fa un any. El portaveu de la il·legalitzada organització abertzale ha fet balanç d'aquest any afirmant que l'executiu de Zapatero ha fet una gestió "nefasta" de la situació. Tot i això, per Barrena, "l'oportunitat històrica segueix oberta", i per aquest motiu ha emplaçat tots els "agents polítics", inclosa ETA, que assumeixin la seva responsabilitat per "possibilitar el diàleg" de manera que es reactivi el procés de pau.

Actualitzat

Pernando Barrena ha comparegut en roda de premsa acompanyat per Marije Fullaondo, membre de la Mesa Nacional de Batasuna, per fer balanç de l'any que ha passat des que ETA va anunciar l'alto el foc permanent. Durant la seva exposició, el portaveu abertzale no s'ha referit a l'atemptat de Barajas que va posar punt final a la treva, però a preguntes dels periodistes ha assegurat que aquesta acció d'ETA, que va acabar amb la vida de dues persones, va ser la "resposta" de la banda terrorista als "compromisos firmats" abans de la treva incomplerts pel govern espanyol.

A continuació, una crida tant a ETA com a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero a complir els acords: "Sabem quins van ser els agents que van firmar aquests compromisos, que van acordar les clàusules que van fer possible posteriorment aquell alto el foc, i voldríem fer una crida que aquells compromisos es compleixin" per fer viable el procés de pau. Barrena, però, ha evitat detallar si les clàusules firmades figuren en algun document escrit i s'ha limitat a remetre's a informacions periodístiques sobre els suposats acords previs a la treva.

Això sí, Barrena no s'ha estat de citar com un d'aquests incompliments les actuacions policials contra l'esquerra abertzale. En aquest sentit ha qualificat d'"estèril" el debat sobre la legitimitat de la violència d'ETA i ha assegurat que per a l'esquerra abertzale "la violència no té cabuda en una societat democràtica", per precisar després que al País Basc existeixen vulneracions de drets per totes les parts.

El portaveu de Batasuna ha insistit que la clau del conflicte basc està "a la teulada de tots els agents polítics", als quals ha reclamat responsabilitat per abordar un diàleg sobre "la partició territorial del país" i la "negació de la capacitat de decidir" del poble basc.

Per últim, Barrena s'ha mostrat absolutament convençut que Batasuna serà a les eleccions del maig i ha assegurat que la prohibició de participar en aquests comicis "diria molt sobre les intencions reals del govern pel que fa a la viabilitat del procés de resolució".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut