Barcelona

Batalla dialèctica entre Capdevila i Cleries pels suposats 30.000 expedients de la llei de la dependència sense tramitar

Crítiques creuades de l'actual responsable de les polítiques socials del govern i de la seva predecessora. Tots dos han coincidit a "El matí de Catalunya Ràdio" i han protagonitzat una batalla dialèctica sobre 30.000 documents relacionats amb la llei de la dependència. Carme Capdevila, exconsellera d'Acció Social i Ciutadana, assegura que els papers que s'han trobat al Departament no són expedients sense tramitar, sinó reclamacions, la majoria de les quals ja s'han resolt. L'actual conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, manté la seva denúncia i afirma que són funcionaris que ja treballaven al Departament amb el govern anterior els qui han confirmat que són casos sense tramitar.

Actualitzat
L'exconsellera d'Acció Social i Ciutadana i l'actual conseller han escenificat el seu enfrontament per la llei de la dependència. La picabaralla que va començar al Parlament de Catalunya ha continuat als micròfons de Catalunya Ràdio.

Josep Lluís Cleries denunciava dijous a la cambra catalana que s'havien trobat prop de 30.000 expedients sense tramitar de peticions d'ajudes a la llei de la dependència. Llavors, Carme Capdevila li responia que tot plegat era mentida. Aquest divendres s'han tornat a trobar i han deixat clares les seves divergències.

"No són expedients sense tramitar, sinó reclamacions"

Carme Capdevila assegura que els 30.00 documents que s'han trobat al Departament no són expedients d'ajuda sense tramitar, sinó reclamacions. És a dir, es tractaria de respostes dels afectats a la tramitació de l'expedient.

Capdevila explica que els documents són segones instàncies que es van haver de recollir en paper perquè entre el 2007 i el 2009 el sistema informàtic no estava preparat per recollir-les. L'exreponsable del departament culpa el govern espanyol de fer un programa "mal pensat". Tot i això, l'exconsellera assegura que es van anar resolent amb el temps i es mostra convençuda que la majoria estan tramitades. Argumenta que no eren documents amagats i que si no van donar-los resposta és perquè depenien d'un expedient que ja s'havia resolt.

L'exconsellera considera que la denúncia és una cortina de fum per tapar que "la resolució d'expedients de la llei de la dependència ha caigut un 35% amb l'actual govern". Capdevila assegura que mentre abans es donava resposta a 6.000 expedients al mes, ara se'n fan 4.000 i que hi torna a haver "llista d'espera" per la llei de la dependència.

Preguntada sobre per què no va informar d'aquests documents en el traspàs de la conselleria, Capdevila ha lamentat que no el va poder fer amb l'extensió que desitjava perquè l'actual conseller la va deixar "plantada per atendre la premsa".

"Tinc el certificat de tres funcionaris que hi eren abans i hi són ara"

Tot i els arguments de Capdevila, el conseller de Benestar i Família manté la seva versió. Diu que els documents són expedients sense tramitar de peticions d'ajuda a la llei de la dependència. Cleries ha explicat que la denúncia neix dels mateixos funcionaris que ja treballaven al Departament amb el govern anterior, que han confirmat que es tracta de casos sense tramitar. Assegura que té "el certificat de tres funcionaris que hi eren abans i hi són ara".

Cleries carrega contra Capdevila, a qui ha recordat que dijous al Parlament va dir que es tractava d'expedients de persones que havien mort i que ara diu que són reclamacions. El conseller argumenta que si es tracta de reclamacions, estarien adjuntades amb el seu expedient corresponent.

Cleries explica que aquests documents eren en un magatzem d'Igualada i que els han enviat a les diferents delegacions territorials per esbrinar què ha passat amb aquests casos.

L'exconsellera Carme Capdevila ha demanat poder veure aquests documents i ha dit que si ha de demanar perdó a la ciutadania ho farà.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut