Skopje

Batalla campal a Macedònia per impedir que un albanès sigui president del Parlament

Els socialdemòcrates ho havien pactat amb la minoria albanesa, però el president del país, nacionalista, vol impedir que formin un govern de coalició

RedaccióActualitzat

Macedònia va celebrar eleccions al desembre, però el país encara té un govern en funcions. Les eleccions les va guanyar el partit nacionalista conservador VMRO-DPMNE, liderat per l'exprimer ministre Nikola Gruevski, però amb minoria simple, i ara el partit socialdemòcrata ha pactat una coalició amb l'Aliança pels Albanesos, el partit de la minoria albanesa.

El pacte preveu que el president del Parlament sigui Talat Xhaferi, de la minoria albanesa, cosa que no va agradar gens als nacionalistes macedonis. Xhaferi va ser proclamat aquest dijous, però una multitud contrària va envoltar el Parlament, va impedir que els diputats sortissin i finalment va aconseguir trencar el cordó policial que protegia els parlamentaris.

 

 

Una desena de ferits

La batalla campal que va seguir va acabar amb una desena de ferits, entre ells el líder socialdemòcrata. Els manifestants el fan responsable del pacte amb els albanesos. Per la seva banda, Gruevski s'ha volgut desmarcar de la violència dels seus partidaris dient que no és la solució.

De tota manera els ha esperonat força, perquè ha qualificat de "cop d'estat" l'elecció de Xhaferi, i de "provocació" dels socialdemòcrates el pacte amb els albanesos. Gruevski ha dit que s'hi oposarà amb mecanismes "legals, polítics i democràtics."

 

 

Ingerències d'Albània, segons el president

El president del país, Gjorge Ivanov, també ha fet una crida a la calma i ha convocat els partits polítics aquest divendres per intentar resoldre la situació. Però Ivanov fa dos mesos que es nega a facilitar que socialdemòcrates i albanesos formin una coalició, a pesar que el VMRO-DPMNE ha estat incapaç d'aconseguir-ne una d'alternativa.

L'argument d'Ivanov és que el pacte amb els albanesos posa en perill la integritat de Macedònia i atribueix l'impuls de la coalició al primer ministre del país veí, Albània. Socialdemòcrates i partits albanesos macedonis havien arribat a un acord perquè la minoria albanesa, un 25% de la població de Macedònia, tingui més drets.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut