El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso (Foto: Reuters)
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso (Foto: Reuters)
Brussel·les

Barroso proposa una acció conjunta a la UE per recapitalitzar els bancs i eliminar-ne els actius tòxics

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha donat a conèixer en una entrevista que ha concedit a YouTube i Euronews que ha proposat als països de la UE portar a terme una acció conjunta per recapitalitzar els bancs i eliminar-ne els actius tòxics que tenen als balanços.

Actualitzat
D'aquesta manera, l'executiu comunitari se suma a la mateixa línia de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va donar suport a una recapitalització de la banca comunitària si és necessari i reclamava una actuació ràpida a la cimera de líders europeus del 17 i 18 d'octubre.

En l'entrevista a YouTube i Euronews, Barroso ha explicat que des de l'inici de la crisi el 2008, els estats membres de la UE han destinat més d'un bilió d'euros a ajudar la banca, comptant els avals públics per millorar l'accés al finançament. Per això, considera "just" demanar ara a la banca que contribueixi des del 2014 amb una taxa a les transaccions financeres.

El president de la Comissió ha admès que la creació d'aquesta taxa en el si de la UE podria provocar una deslocalització de capitals. En aquest sentit, ha assegurat que els 27 continuaran defensant que el G-20 s'implanti a escala mundial.

Pel que fa a les indemnitzacions milionàries rebudes pels directius de les caixes intervingudes per Espanya, a pregunta d'un espanyol a través de YouTube, Barroso ha recordat que el càstig a "aquests excessos" és de responsabilitat "nacional". Ara bé, preveu proposar noves normes per sancionar penalment els directius bancaris responsables d'irregularitats.
Anar al contingut