Luis Bárcenas durant una pregària a la presó de Soto del Real. (Foto: La Sexta)
Luis Bárcenas durant una pregària a la presó de Soto del Real. (Foto: La Sexta)
Madrid

Bárcenas no surt de la cel·la i demana a Institucions Penitenciàries si pot garantir la seva integritat física

Després de la filtració de les imatges de l'extresorer del PP a la presó de Soto del Real, Bárcenas no vol sortir de la seva cel·la ni comunicar-se amb ningú, segons ha assegurat el seu advocat. Per la seva part, el govern espanyol ha anunciat que arribarà fins a les "últimes conseqüències" per saber qui va filmar les imatges.

RedaccióActualitzat
Després de la filtració de les imatges de l'extresorer del PP Luis Bárcenas dins la presó de Soto del Real, el seu advocat Javier Gómez de Liaño ha demanat al secretari general d'Institucions Penitenciàries Ángel Yuste si, després de la violació de la seva intimitat "pot garantir la seguretat de les dades personals que hi ha en el fitxer intern" i la seva "integritat física". També li demana si pot garantir que les mesures de seguretat aplicades a Bárcenas "s'ajusten als principis de necessitat i proporcionalitat i si es porten a terme amb el respecte a la dignitat i als seus drets fonamentals".

Gómez de Liaño, a més, assegura que, després del que ha passat, Bárcenas "no vol sortir de la seva cel·la ni comunicar-se amb ningú" i qüestiona si està garantida la inviolabilitat de les comunicacions que manté l'extresorer. L'advocat considera que "en la situació que pateix el senyor Bárcenas el dret de defensa no pot ser exercit amb les garanties reconegudes constitucionalment" i, per tant, conclou que és "extremadament difícil el dret a la tutela judicial efectiva".

Per la seva part, el govern espanyol ha anunciat que arribarà fins a les "últimes conseqüències" per saber qui va filmar dins la presó de Soto del Real Luis Barcenas. Segons el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en aquest cas hi ha hagut una violació de la intimitat de l'extresorer. "La gravació il·legal dins del centre i la seva difusió és absolutament il·legal i, evidentment, no podem ni volem consentir-ho." En un comunicat, Interior va informar que havia trobat una càmera a l'interior d'una paperera.

Demanen la imputació de Cascos i Acebes

D'altra banda, Esquerra Unida demana al jutge que investiga el "cas Bárcenas" que imputi els exsecretaris generals del PP Francisco Álvarez-Cascos i Ángel Acebes. La formació política que és acusació en la causa judicial ho ha fet en un escrit, on també demana al jutge que imputi 13 empresaris sospitosos d'haver fet donacions al PP, segons figura en la documentació presentada per l'extresorer del PP.

Els socialistes, en canvi, posen el focus en el fet que el fiscal no dóna suport a la investigació judicial per saber per què el PP va destruir els discos durs dels ordinadors de Bárcenas. Pel socialista Eduardo Madina, és "sorprenent" que la fiscalia no demani que s'investigui. "Si, en un procés d'instrucció sumarial, hi ha aparentment proves destruïdes de qui és investigat, la fiscalia hauria d'investigar què ha passat perquè és possible que dins dels discos durs hi hagués informació rellevant de cara al mateix sumari i a la mateixa causa. És sorprenent". I és que la Fiscalia Anticorrupció creu que no és necessari investigar per què el PP va destruir la memòria dels ordinadors que l'extresorer tenia al PP.
Anar al contingut