Madrid

Bárcenas diu al jutge que va pagar 90.000 euros a Rajoy i Cospedal entre el 2009 i el 2010

Bárcenas denuncia que un advocat pròxim a Cospedal li va oferir 500.000 euros a canvi del seu silenci.

L'extresorer del PP identifica el president de la constructora Obrascon Huarte Laín (OHL), Juan Miguel Villar Mir, com l'empresari que es va mostrar interessat per donar 300.000 euros al partit poc abans de les eleccions del 2011.

Ha presentat el rebut pel cobrament el 2007 d'una comissió de 200.000 euros a canvi de l'adjudicació d'una contracte municipal a Toledo sent presidenta del PP de Castella-la Manxa l'actual secretària general del partit, María Dolores de Cospedal.

RedaccióActualitzat
L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha denunciat que un advocat pròxim a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, li va oferir 500.000 euros a canvi de negar una comptabilitat B en el partit, de retirar la seva denúncia per acomiadament i que ajudés a elaborar una coartada als constructors imputats per donacions irregulars.

Bárcenas, que ha estat declarant durant gairebé cinc hores davant el jutge Pablo Ruz, ha confirmat la informació que publica "El Mundo", que fa uns dies el va visitar a la presó de Soto del Real un advocat, la identitat del qual no ha revelat, per dir-li que si confessava tot el que sabia la seva dona aniria a presó, mentre que si guardava silenci hi hauria maniobres per treure Alberto Ruiz-Gallardón del Ministeri de Justícia.

L'extresorer del PP ha declarat també que ell, personalment, no va fer mai cap lliurament de diners en concepte de sobresous a l'expresident del govern José María Aznar, tot i que sí va fer aquest tipus de pagaments a altres alts càrrecs del partit com l'actual president, Mariano Rajoy, i a la secretària general María Dolores de Cospedal.

Segons Bárcenas, els anys 2009 i 2010 va pagar 45.000 euros a Mariano Rajoy i 45.000 més a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en concepte de sobresous. L'any 2009, quan va deixar les seves funcions com a tresorer després d'esclatar el cas Gürtel, va haver de liquidar la caixa B del partit, en la què hi quedaven més de 40.000 euros, dels que en va repartir 20.000 per a Rajoy i altres 20.000 per a Cospedal.

Ha afegit que al març de 2010, com a tresorer a la pràctica, va fer dues entregues més a tots dos de 25.000 euros cadascuna procedents d'una devolució d'un deute de 50.000 euros del PP gallec. Assegura que a Rajoy li va donar els diners en bitllets de 500 euros en un sobre marró i a la secretària general del PP els hi va donar al seu despatx, encara que ha precisat que d'aquests pagaments no té rebuts ja que, segons ha concretat, "ni als donants ni als receptors se'ls exigien 'rebuts'".

En canvi, sí que ha presentat el rebut pel cobrament el 2007 d'una comissió de 200.000 euros a canvi de l'adjudicació d'una contracte municipal a Toledo sent presidenta del PP de Castella-la Manxa l'actual secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. Fonts presents en la declaració han assenyalat que el rebut hauria estat signat pel gerent del partit a Castella-la Manxa, càrrec que llavors ocupava José Ángel Cañas.


El jutge Pablo Ruz obre una investigació per les filtracions a Twitter

El jutge Pablo Ruz ha obert una investigació per les filtracions a Twitter que s'han produït poc després que comencés la declaració a porta tancada de l'extresorer del PP Luis Bárcenas. A l'inici de la declaració, a les 11.17, el jutge advertia a les parts que no podien utilitzar els mòbils, tot i que els permetia fer ús de les tauletes.

Això no obstant, a meitat de l'interrogatori començaven a publicar-se tuits desvelant el contingut de la declaració de Bárcenas en el compte de Twitter de Jaume Asens, membre d'Observatori Desc, una de les associacions personades en la causa com a acusació. Asens no estava present en la compareixença, motiu pel qual el jutge ha obert una investigació per descobrir d'on provenien les filtracions.


Villar Mir va ser qui va voler donar 300.000 euros al PP en les eleccions del 2011

Bárcenas ha identificat el president de la constructora Obrascon Huarte Laín (OHL), Juan Miguel Villar Mir, com l'empresari que es va mostrar interessat a donar 300.000 euros al partit poc abans de les eleccions del 2011. Bárcenas ha indicat que va recomanar a Villar Mir que s'adrecés a l'actual president del Consell d'Estat, José Manuel Romay Beccaria, que era qui l'havia substituït al capdavant de la tresoreria del partit.

El president d'OHL volia aportar 300.000 euros al PP l'any 2011, abans de la celebració de les eleccions i tenia "molt interès que la cúpula del partit" i en concret el president del govern, Mariano Rajoy, "ho sabés". Villar Mir va declarar al maig davant del magistrat que "mai" ha lliurat diners a partits polítics però sí a diverses fundacions i sempre ho ha declarat a Hisenda. Entre aquestes, va destacar una assignació anual de 45.000 euros a la Fundació per a l'Anàlisi i els Estats Socials (FAES), vinculada al PP i encapçalada per l'expresident del govern José María Aznar, i una altra de 120.000 a l'associació Dones per Àfrica, presidida per l'exnúmero dos de l'executiu socialista María Teresa Fernández de la Vega.

L'empresari va arribar a qualificar d'"error" que el seu nom aparegui en els manuscrits de l'extresorer, també va reconèixer lliuraments a fundacions pertanyents als sindicats CCOO i UGT, i va recalcar que la donació més gran que solia fer era una de 150.000 euros a l'any que lliurava al Reial Institut Elcano.


Bárcenas estrena advocat

L'extresorer del PP ha arribat al tribunal cap a dos quarts de deu del matí en un furgó de la Guàrdia Civil, que l'ha traslladat des de la presó madrilenya de Soto del Real. La declaració havia de començar a dos quarts d'onze però ha començat amb retard perquè Ruz volia enllestir abans els interrogatoris a set detinguts per blanqueig. Mentre Ruz enllestia la feina, Bárcenas s'ha hagut d'esperar al calabós.

L'extresorer i exsenador del PP ha preparat aquesta declaració amb el seu nou advocat, Javier Gómez de Liaño, que, després de visitar-lo a la presó, ha assegurat que el seu client no sap res de la publicació de suposats SMS entre ell i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Gómez de Liaño ha evitat comentar l'estratègia de defensa, però sí que ha dit que l'objectiu "no serà un atac al govern", ja que ni el jutge, ni el fiscal, ni ell, com a lletrat, ho permetrien.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut