Madrid

Bárcenas assegura al Congrés que mai s'ha quedat ni un euro dels diners del PP

L'extresorer dels populars no ha contestat a la majoria de preguntes de la comissió que investiga el suposat finançament irregular del PP, però ha aprofitat l'ocasió per carregar contra els partits de l'oposició

RedaccióActualitzat

Luis Bárcenas ha assegurat al Congrés que no s'ha quedat ni un sol euro dels diners del Partit Popular. Davant la comissió que investiga el suposat finançament irregular dels populars, l'extresorer del PP no ha contestat a les preguntes directes dels diputats, però ha aprofitat l'oportunitat per fer retrets a diferents partits. I ha subratllat que no s'ha enriquit a través dels fons del partit.

Els moments més tensos han estat arran de les intervencions d'Irene Montero, de Podem; Toni Cantó, de Ciutadans, i Joan Tardà, d'ERC, quan han exigit a Luis Bárcenas que demanés perdó. Montero li ha preguntat a Bárcenas si "s'havia enriquit amb la gestió de les finances del PP" i si "s'ha quedat amb gairebé 300.000 euros de la caixa b dels populars" com assegura la Fiscalia Anticorrupció. Bárcenas ho ha negat:

"Això sí que ho contestaré. En cap cas. Ni amb 300.000 ni amb 8.000, amb res, absolutament amb res. No m'he apropiat de res. Li estic parlant en general de fons del partit."

I ha remarcat que la seva situació patrimonial "molt, molt confortable" respon a la "nombrosa activitat professional" que ha desenvolupat.

Bárcenas ha concretat que els jutges no consideren el PP com a "organització criminal", com ha afirmat la portaveu del Grup Socialista, Isabel Rodríguez. "És l'acusació del Partit Socialista la que l'ha definit com a organització criminal, però no el jutge", ha dit l'extresorer. La portaveu socialista li ha recordat que això és així en els casos que l'afecten a ell, però no en la resta on la seva formació està acusada de corrupció.

 

 

"Cobrava 20.000 euros del partit per la meva vàlua professional"

En un to desafiant, Bárcenas també ha afirmat que si va arribar a cobrar mensualment 20.000 euros del partit era "per la meva vàlua professional". "No en tingui cap dubte", ha etzibat amb un somriure al portaveu de Ciutadans, Toni Cantó. L'extresorer ha respost d'aquesta manera, després que el diputat de Cs li preguntés per què cobrava aquest sou de 20.000 euros al mes com a tresorer i ha insinuat que potser era per la seva feina de captació d'aquest suposat finançament il·legal del PP que investiga el Congrés.

"Per què haig de demanar perdó?", s'ha preguntat l'extresorer popular, quan el republicà Joan Tardà ha insistit que hauria de reconèixer la veritat i demanar perdó "per atemptar contra la democràcia" i contribuir al finançament fraudulent del PP. Bárcenas ha contraatacat i s'ha referit al cas de l'exconseller de Governació Jordi Ausàs, d'ERC, condemnat a quatre anys de presó per contraban de tabac:

"Es va aixecar el senyor Ausàs, condemnat per frau de tabac a Andorra? Va demanar perdó a la ciutadania catalana? Per què ho haig de demanar jo? Donin vostès exemple primer."

 

Declaració prèvia de Bárcenas

Al principi, Luis Bárcenas ha dit que no respondria cap pregunta dels diputats "per no interferir causes judicials". Ha indicat que només matisaria determinats comentaris que li fessin els portaveus. La seva intenció era no respondre a les qüestions que li formulin perquè diu que estan en curs dos procediments judicials relacionats amb la causa que s'investiga, la trama Gürtel i la coneguda com a caixa B del PP.

Abans de la compareixença de Bárcenas, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha acusat els socialistes, Podem i Cs de voler imposar "la llei de la selva" en la comissió:

"El que es pretén és la llei de la selva. És una comissió inquisitorial contra un partit polític que va guanyar les eleccions i que ara volen arraconar. No busquen la veritat, només volen fer mal pensant ja en les eleccions generals."

I ha afegit:

"Avui és un dia important perquè fa un any que el PP va guanyar les eleccions generals. Hi ha alguns que encara no s'han assabentat d'aquesta situació o no la volen assumir. Per això hi ha mocions de censura que no serveixen de res, més enllà d'un intent de lluïment."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut